Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI održala je Meetup u Šibeniku Istaknuto

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju CroAI održala je Meetup u Šibeniku

Nakon niza uspješnih evenata i kreiranja aktivne AI zajednice u Zagrebu, CroAI je odlučio širiti svoje aktivnosti po Hrvatskoj. Nakon uspješnog prošlomjesečnog meetupa u Splitu, sada su održali meetup u Šibeniku.

Na panelu su se mogle čuti 4 potpuno različite perspektive, koje su podijelili Hrvoje Bujas, serijski poduzetnik, predsjednik Udruge glas poduzetnika, a ujedno i osnivač prvog robotskog restorana u Hrvatskoj; Gorana Barišić Bačelić, Art Managerica i direktorica Tvrđave kulture Šibenik; Ivan Biliškov, izvršni direktor splitske tvrtke Codeasy i osnivač AI startupa Necogi; te Martina Silov, izvršna direktorica CroAI-a.

Zaključili su kako za pozitivne promjene u društvu ne smijemo sjediti prekriženih ruku i čekati direktive “odozgo”, već sami kroz svoje djelovanje i male zajedničke inicijative biti primjer promjene - tako mijenjamo društvo.

Umjetna inteligencija danas, ono je što je internet bio prije 30 godina, a kroz nekoliko desetaka godina bit će sastavni dio svakog aspekta naših života i svih industrija. S obzirom na to, Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) okuplja stručnjake iz različitih područja - liječnike, umjetnike, pravnike, poduzetnike, inženjere, profesore itd., kako bi podijelili svoju perspektivu promjena koje AI donosi, načine na koje se prilagođavaju tim promjenama, prednosti novih tehnologija koje uočavaju, ali i potencijalne izazove s kojima se suočavaju.

Nakon uspješnog meetupa u Splitu, prošloga tjedna održan je CroAI Meetup u Šibeniku, u prostoru kluba Azimut. CroAI želi proširiti rasprave, edukacije, razmjene iskustva i znanja, po cijeloj Hrvatskoj, tvrde iz Udruge.Meetup je okupio paneliste iz potpuno različitih industrija, svakoga sa svojom jedinstvenom perspektivom promjena koje nam era AI tehnologija donosi.

“Puno je mogućnosti koje nam AI donosi, prije svega, omogućuje nam nevjerojatno povećanje produktivnosti, što znači da nam štedi vrijeme, ali daje i veću priliku za zaradu. Osim toga, ostavlja nam i više vremena za uživanje u svemu onome što volimo” - rekao je Hrvoje Bujas, uspješni poduzetnik i predsjednik UGP-a, a ujedno i osnivač prvog robotskog restorana u Hrvatskoj.

Perspektivu umjetnika pružila je Gorana Barišić Bačelić, Art Managerica i direktorica Tvrđave kulture Šibenik. “Umjetnici su vrlo podijeljeni, dio njih je jako uzbuđen i aktivno koriste AI tehnologije u stvaranju novih umjetničkih djela, dok je drugi dio rezerviran, pomalo uplašen i odbija moderne tehnologije” - objasnila je. Navela je kako je Tvrđava kulture u Šibeniku već dugo otvorena za različite primjene modernih tehnologija, uključujući i AI, i kako je to budućnost koja dodaje vrijednost.

“AI tehnologije nam mogu efikasno pomagati s problemima koje imamo, na personalizirani način koji je u tom trenutku najoptimalniji. Zato ih trebamo koristiti u obrazovanju kao alat koji će ga učiniti još bolji, jer AI to i je - alat namijenjen tome da nam služi, a ne prijetnja. “ - naglasio je Ivan Biliškov, izvršni direktor splitske tvrtke Codeasy i osnivač AI startupa Necogi, inženjer i stručnjak za umjetnu inteligenciju.

Martina Silov, izvršna direktorica CroAI-a, smatra da je otvorena rasprava nužna za napredak: “Prije 20 godina AI je bio rezerviran samo za znanstvenike, prije 10 za inženjere, a danas je dio svakog sektora i tiče se svakog pojedinca. Zbog toga trebamo nastaviti razgovor koji uključuje sve dionike društva”.

Za pozitivne promjene u društvu ne smijemo sjediti prekriženih ruku i čekati direktive "odozgo”, već sami kroz svoje djelovanje i male zajedničke inicijative biti primjer promjene - tako mijenjamo društvo, zaključili su panelisti.

Meetup je organiziran u suradnji s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik i šibenskim klubom Azimut.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next