Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Besplatni kalkulator Schneider Electrica za analizu utjecaja podatkovnih centara na okoliš Istaknuto

Besplatni kalkulator Schneider Electrica za analizu utjecaja podatkovnih centara na okoliš

Schneider Electric je predstavio besplatni kalkulator Lifecycle CO2e TradeOff za preciznu procjenu ukupnog ugljičnog otiska podatkovnih centara velikih kompanija, uključujući emisije iz Opsega 1, 2 i 3.

Kalkulator je dio novog okvira na temelju kojeg tvrtke mogu analizirati cjelokupni utjecaj podatkovnih centara na okoliš i prvi je takav alat u industriji. Okvir je detaljno opisan u bijeloj knjizi. Kako bi ove tvrtke izmjerile svoj ukupni ugljični otisak, potrebno je uzeti u obzir emisije u cijelom lancu vrijednosti što obuhvaća i tzv. emisije iz Opsega 3, odnosno neizravne emisije koje su rezultat vanjskih aktivnosti njihova poslovanja.

Stoga je u bijeloj knjizi Schneider Electrica opisan pristup koji podatkovnim centrima omogućuje identifikaciju i kategorizaciju emisija iz internih procesa kao i onih iz lanaca opskrbe. Takav analitički pristup obradi podataka pruža tvrtkama jasan smjer djelovanja za smanjenje emisije ugljika. Europska unija i SAD su u procesu prijedloga i izrade pravila za poboljšanje i standardizaciju izvještavanja o održivosti te će prikupljanje podataka i izvještavanje o emisijama iz Opsega 3 također postati obavezne.

Stoga, kako bi tvrtke mogle izraditi ostvariv plan smanjenja emisija, ključno je uspostaviti sustav za praćenje emisija stakleničkih plinova (GHG). Na temelju sustavnog prikupljanja i analize podataka, postavljaju se ciljevi za učinkovitije poslovanje – bilo da je riječ o proizvodnji električne energije, smanjenju emisije stakleničkih plinova, potrošnje vode ili kombinaciji svih aspekata održivog poslovanja. Pri tome, ugljični i vodeni otisak uključuje i otisak vanjskih partnera i dobavljača.

Priopcenje Schneider Electric Emisije iz Opsega 3 2

"Razvoj klimatske strategije ubrzano postaje prioritet industrije podatkovnih centara i u njoj identificiraju najveće izvore ugljičnih plinova u lancu vrijednosti. To znači da istovremeno uspostavljaju pravilnike i sustave koji su im jednostavni za korištenje s ciljem provedbe svoje klimatske strategije. U potpunosti podržavamo nastojanja te industrije u svom pozicioniranju kao predvodnika u održivosti te tvrtkama želimo osigurati besplatne i lako dostupne alate s kojima to mogu postići", rekao je Pankaj Sharma, izvršni potpredsjednik poslovne jedinice Secure Power u Schneider Electricu.

"Operateri podatkovnih centara sve su odlučniji u razumijevanju svog ugljičnog otiska i zato u pravi trenutak objavljujemo bijelu knjigu i besplatni kalkulator Lifecycle CO2e. Oni su svjesni svoje uloge u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti te kako trebaju ispuniti očekivanja svih dionika uključujući kupce, investitore, zaposlenike, poslovne partnere i cjelokupnu zajednicu".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next