Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najzanimljivije izjave s predstavljanja projekta EDIH CROBOHUB++ Istaknuto

Najzanimljivije izjave s predstavljanja projekta EDIH CROBOHUB++

Nakon predstavljanja projekta EDIH CROBOHUB++, pričali smo Matijom Srbićem, voditeljem deep-tech venture builder programa Nuqleus koji djeluje u sklopu Inovacijskog centra Nikola Tesla. Ispričao nam je kako su Nuqleus i EDIH CROBOHUB++ povezani i koja će biti korist umrežavanja tih dvaju programa. 

Uz to, razgovarali smo i s voditeljem projekta EDIH CROBOHUB++ profesorom dr. sc. Hrvojem Džapom i savjetnikom na tome projektu te profesorom emeritusom na FER-u Nedjeljkom Perićem

VIDI: Zanima nas poveznica između Nuqleusa kao deep-tech venture buildera i danas predstavljenog programa jer smo sigurni da je potencijal izrazito velik.

Matija Srbić: U sklopu Nuqleusa mi neke aktivnosti koje provodimo, provodit ćemo i u sklopu CROBOHUB++. Kako CROBOHUB++ ima svoj katalog usluga, jedan od partnera u sklopu CROBOHUB++ je Inovacijski centar Nikola Tesla gdje je pozicioniran Nuqleus, mi ćemo dio tih usluga provoditi kroz Nuqleus. Tako da mi imamo za cilj proširiti se, našu edukaciju, naš program, ne samo ovo što trenutno radimo i što se trenutno fokusiramo na Zagreb, nego i na ostale dionike u Hrvatskoj. Tako da ćemo probati pomoći lokalnim inkubatorima u drugim gradovima, približiti im kakav mi to program provodimo kako bi oni mogli bolje, možda, strukturirati svoj program, a onda dodatno imati pristup mreži mentora koje mi imamo. Tako da ćemo provoditi njihovim timovima da hibridno prolaze kroz naš program, odnosno ako su stvarno daleko od Zagreba onda da online prate edukacije i radionice koje imamo, a ako su tu negdje u blizini onda da mogu i jednom tjedno dolaziti tu na naše edukacije i radionice.

VIDI: Hoće li se povezivati startupove iz Nuqleusa s poduzetnicima iz CROBOHUB++ programa?

Da, tako je. Imamo dva bootcampa isto planirana u tim našim uslugama, gdje će jedan biti orijentiran na naše znanstvenike i istraživače, gdje će oni prolaziti kroz edukaciju o osnovama startup razvoja. Podučit ćemo ih kako da poboljšaju svoj javni nastup, kako da bolje iskomuniciraju što oni zapravo nude i kakvu suradnju mogu ostvariti sa startupima i sa industrijom. A onda, s druge strane, imat ćemo bootcamp gdje ćemo raditi matchmaking, odnosno spajanje, tih znanstvenika koje smo onda educirali s industrijom i startupima i da onda zajedno formiraju nove ideje, nove projekte na kojima mogu raditi, a da budu orijentirane na startup razvoj.

Hrvoje_Džapo_Nedjeljko_Perić_i_Bruno_Radojica.jpg

Koordinator projekta EDIH CROBOHUB++ dr. sc. Hrvoje Džapo: 

„Projekt je zapravo Europski digitalni inovacijski centar, jedan od 150 financiranih širom Europske unije s ciljem podizanja digitalne zrelosti našeg gospodarstva i javne i državne uprave.

To bi trebalo značiti da nekakvu razinu digitalizacije i tehnološke spremnosti naših poduzeća podignemo na jednu višu razinu, znači prvenstveno smo orijentirani na sektore koji su nekakve niže tehnološke zrelosti. Konkretno, radi se o proizvodnim industrijama, digitaliziranoj poljoprivredi. Također se bavimo i sektorom energetike i zaštite okoliša, a orijentirani smo i državnu i javnu upravu, gledajući kako da ih napravimo što efikasnijim i boljim.

Ideja je da pokušamo povezati one kojima je potrebna pomoć na putu digitalne transformacije s onima koji tu ekspertizu imaju. To recimo dosad nije bio slučaj i zapravo se na razini Europske unije kroz EDIH-ove to želi postići. Ideja je da naši konzorcijski partneri, uz FER ih imamo još nekoliko, da oni kojima su te usluge, odnosno ekspertize potrebne, kroz EDIH da ih spoji.

Naši ciljani korisnici su malo i srednje poduzetništvo s jedne strane, a s druge javna i državna uprava. Mi ćemo kroz cijeli niz usluga koje su osmišljene ciljano na naše posebne skupine korisnika, te usluge im pružati na putu digitalne transformacije. Imamo 4 kategorije usluga. To su testiranje prije ulaganja; zatim izgradnja inovacijskog i startup ekosustava; zatim pomoć pri pristupu financijskim sredstvima i u konačnici cjeloživotna edukacija na području digitalnih tehnologija i razvoja poslovanja.

Za naše korisnike ova usluga je kompletno besplatna. Znači, naše ciljane skupine korisnika kao što su malo i srednje poduzetništvo te javna i državna uprava u potpunosti imaju besplatan pristup uslugama jer polovicu troškova financira Europska unija, dok drugu Ministarstvo gospodarstva kroz nacionalnu komponentu financiranja.

Mi ćemo vrlo skoro raspisati javni poziv za pružanje usluga i na temelju tog javnog poziva će nam se naši korisnici moći javiti. Mi ćemo, dakle, našim korisnicima pomoći u tome da identificiraju koje su njemu usluge zapravo korisne i kroz sljedećih 36 mjeseci mi bismo u pravilu, recimo, jednom poduzeću pružili više usluga kroz taj period da mu pomognemo na putu digitalne transformacije. Također ćemo raditi nekakve upitnike na početku i na kraju projekta kako bismo na jedan objektivan način vidjeli koliko smo zapravo svakom od naših korisnika na tom putu pomogli.

Digitalna transformacija je vrlo širok pojam. Za svaku tvrtku to je nešto drugo. Tako da, imamo tvrtke koje možda i misle da su na nekoj visokoj digitalnoj razini, ali zapravo ono što mi kroz EDIH kao jednu važnu komponentu imamo je ta edukacija. Znači da mi zapravo s jedne strane tvrtkama pomognemo kad nam se jave i vidimo koja je njihova situacija, što u njihovom konkretnom slučaju to znači. Nekome će to možda biti kupiti nova računala; nekome će biti možda na tim računalima da koriste umjetnu inteligenciju da postanu efikasniji, bolji, u konačnici konkurentniji“.

Predstavljanje_EDIH_CROBOHUB.jpg

Profesor emeritus dr. sc. Nedjeljko Perić, savjetnik projekta: 

„Razlika između ovog projekta i drugih sličnih projekata je velika. Razlike je u tome što zapravo mi trebamo predstavljati kroz EDIH-e most između akademske, istraživačke, zajednice i gospodarstva i to je zapravo jedna vrlo bitna i važna uloga – da znanja koja su akumulirana u akademskoj zajednici transferiramo, mapiramo, u gospodarstvo; pogotovo proizvodno gospodarstvo koje treba snažan oporavak, ja bih rekao, reindustrijalizacije.

Ja bih rekao da se akademska zajednica i gospodarstvenici slabo slušaju međusobno, moramo uspostaviti te mehanizme, a upravo EDIH je taj korak kojim nećemo riješiti sve, ali ćemo stvoriti neke iskre koje će onda pobuditi poticaje za boljom, efikasnijom i snažnijom suradnjom.

Imamo vrlo kvalitetan konzorcij. FER kao prijavitelj i koordinator; tu su još Inovacijski centar Nikola Tesla kao jedini hrvatski RTO (Research and Technology Organisation); tu je Algebra, privatno sveučilište; HAMAG BICRO; HGK; Srce i Infodom kao jedna privatna informatička tvrtka.

Očekujemo, teško je sad mjeriti, ali mi ćemo kroz provedbu projekta i nakon provedbe projekta imati mjerljive parametre koliko je napravljen napredak – napredak u smislu tehnološkom, u smislu tehnološke zrelosti, a isto tako napredak i u organizacijskom smislu. Naša su očekivanja velika. Mi smo postavili ambiciozne planove i ja vjerujem da ćemo mi napraviti dosta važan iskorak. Posebno, u smislu umrežavanja – stvaranja mreža, mreža mreža, i integracija ekosustava. To su pojmovi neki koji možda nisu javnosti toliko poznati, ali oni ulaze u naš svakodnevni poslovni i znanstveni život“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next