Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatski stručnjak i neuroznanstvenik iz Londona vode žestoku debatu na temu kontroverzi umjetne inteligencije Istaknuto

Hrvatski stručnjak i neuroznanstvenik iz Londona vode žestoku debatu na temu kontroverzi umjetne inteligencije

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u utorak, 13. Veljače od 18:00 h, u suradnji s Britanskom ambasadom u Zagrebu organizira svoj treći CroAI Fight Club, debatu sa stranama suprostavljenima u mišljenju, moderatorom i interaktivnom publikom koja se u svakom trenu može ubaciti u raspravu.


Dok tehnologija postaje sve snažnija i integriranija u naše svakodnevne živote, propitivanja odgovornosti postaju ključna. Kada algoritmi donose odluke s ozbiljnim posljedicama, tko je taj koji snosi teret eventualnih pogrešaka? Je li to developer koji je napisao kod, tvrtka koja je implementirala sustav, ili možda korisnik koji ga je koristio? Možda je odgovornost šira, ležeći na društvenim i regulatornim strukturama?

Who’s to blame for algorithmic failure?” tema je ovog izdanja CroAI Fight Club-a, a upravo o tim izazovima raspravljati će Benedetto De Martino i Mislav Malenica.

Benedetto De Martino je kognitivni neuroznanstvenik koji radi u području donošenja odluka i neuroekonomije. Doktorat je završio na University College London, gdje je počeo istraživati ljudsko donošenje odluka, integrirajući ekonomske modele s alatima kognitivne neuroznanosti s ciljem razvoja realističnijeg prikaza ekonomskog ponašanja. Dvije godine radio je u Odjelu za ekonomiju na Caltechu, a trenutno je voditelj Odlučivačke grupe na Institutu za kognitivnu neuroznanost, University College London.

Mislav Malenica je osnivač i glavni direktor Mindsmiths-a, AI startupa. Mislav je poduzetnik s više od 19 godina iskustva u području umjetne inteligencije, strojnog učenja i teorije igara, uz to i jedan od osnivača te bivši predsjednik udruge CroAI.

Treći CroAI Fight Club moderirati će Nikola Škorić, osnivač i direktor Electrocoina, hrvatske mjenjačnice kriptovaluta i kripto platnog procesora.
U svijetu sveprisutne umjetne inteligencije, pitanje odgovornosti postaje sve kompleksnije i intrigantnije. Dok se očekivanja od tehnološkog napretka i inovacija neprestano povećavaju, istovremeno se postavljaju duboka pitanja o posljedicama algoritamskih odluka.

“Cilj Fight Club-a je kroz zanimljivu, žustru i interaktivnu raspravu potaknuti dijalog i skrenuti pažnju na teme koje su u društvu možda “kontroverzne”, ali o kojima se treba pričati i o kojima treba razmišljati kako bi pozicija umjetne inteligencije u društvu bila transparentnija.” poručila je predsjednica udruge, Martina Silov.

Na ovaj uzbudljivi AI meč se možete prijaviti putem linka: https://lu.ma/v6a7cgvc

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next