Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kina priprema stotine mlrd. USD subvencija za čipove Istaknuto

Kina priprema stotine mlrd. USD subvencija za čipove

Kina priprema paket pomoći vrijedan 143 milijarde američkih dolara, namijenjen podršci industriji poluvodiča u toj državi.

Kina time želi ne samo olakšati domaćim tvrtkama pri prebrođivanju ograničenja koje su uvele američke vlasti u isporuci naprednih tehnologija, već i približiti se samoodrživosti kad je riječ o proizvodnji procesora.

Jedan od najvećih paketa fiskalnih poticaja trebao bi biti potrošen tijekom naredne tri godine, uglavnom u obliku subvencija i poreznih olakšica, kako bi se potaklo proizvodnja i istraživanje na domaćem tržištu.

To bi moglo nagovijestiti izravniji pristup Kine u oblikovanju industrije koja je postala geopolitički važnom na globalnoj razini i koju službeni Peking smatra ključnom sastavnicom svoje tehnološke moći. Također, za očekivati je kako na to neće pozitivno reagirati Sjedinjene Države i njeni saveznici.

Nizozemcima se ne sviđaju američke sankcije Kini

Provedba plana pomoćimogla bi krenuti već s prvim tromjesječjem 2023. godine, piše Reuters.

Većina sredstava bit će upotrijebljena za subvencioniranje kupnje opreme za kineske proizvođače radi izgradnje, proširenja ili modernizacije postojećih proizvodnih i istraživačkih kapaciteta. Subvencija bi mogla iznositi do 20 posto ukupnog troška.

Među tvrtkama koje bi se mogle okoristiti su NAURA Technology, Advanced Micro-Fabrication Equipment i Kingsemi.

Američki predsjednik Joe Biden je u kolovozu ove godine potpisao zakon kojim su proizvodnja i istraživanje poluvodiča u SAD-u dobili subvencije vrijedne 52,7 mlrd. USD, kao i porezne olakšice koje bi mogle vrijediti 24 mlrd. USD.

Glavni izvršni direktor tvrtke ASML Peter Wennink javno je izrazio dvojbu oko toga treba li Nizozemska prihvatiti američka ograničenja izvoza naprednih tehnologija u Kinu.

Podsjetio je kako je ta tvrtka - koja proizvodi strojeve i drugu opremu ključnu za izradu procesora - još 2019. godine ograničila izvoz najnaprednijih litografskih strojeva u Kinu, što je pogodovalo američkim tvrtkama koje su prodavale alternativnu tehnologiju.

Također je upozorio kako je tehnologija čipova za isključivo vojnu primjenu obično stara 10-15 godina, a nitko trenutno ne brani njenu prodaju Kini.

Kina čini 15 posto njihove prodaje na godišnjoj razini, SAD se kreće između 25 i 30 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next