Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft pokušao ugoditi Europi, razljutio Amazon i Google Istaknuto

Microsoft pokušao ugoditi Europi, razljutio Amazon i Google

Amazon i Google kritizirali su promjene u Microsoftovom poslovanju vezanom uz računalstvo u oblaku, tvrdeći kako će ograničiti konkurenciju i obeshrabriti korisnike u prijelazu s jednog servisa na suparnički.

Što je Microsoft napravio? Pa, najavili su dopune ugovora o licencama i druge promjene, koje će stupiti na snagu od 1. listopada ove godine.

Kako tvrde, te bi promjene trebale olakšati tržišno natjecanje pružateljima usluga računalstva u oblaku. Ali, neće se odnositi na Alibabine, Amazonove, Googleove i Microsoftove vlastite cloud usluge.

U strahu od novih globi

Na taj su se potez u Microsoftu odlučili nakon što su se njihovi manji konkurenti u Europskoj uniji požalili nadležnim regulatornim tijelima na Microsoftovu praksu kad je cloud u pitanju. Pritužbe su pristigle od pružatelja usluga računalstva u oblaku u Danskoj, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Europski regulatori su potom pokrenuli istragu kako bi ustanovili o čemu se radi i kakav utjecaj Microsoftova praksa ima na tržišne igrače općenito. Dosad se nisu oglasili o najavljenim izmjenama.

Pošto ih je Europska komisija dosad već bila oglobila s 1,6 milijardi eura zbog raznih prekršaja, u Microsoftu su krenuli mijenjati uvjete poslovanja.

Tako je, između ostalog, omogućeno korištenje Microsoftovih licenci na bilo kojem servisu koji u Europi pruža usluge računalstva u oblaku na vlastitim podatkovnim centrima. Također je omogućena kupovina licenci samo za virtualna okruženja, bez nabavljanja fizičke opreme.

Promjene su bile najavljene još u svibnju ove godine. Ali, tada nije bilo objavljeno kad će stupiti na snagu.

Među velikim igračima u kritikama je prednjačio Amazon, koji je i najveći Microsoftov konkurent. Optužili su Microsoft kako odustaje od štetnih praksi tako što postavlja još više ograničenja, nastojeći suzbiti tržišno natjecanje s kojim je suočen.

Pozvali su nadležne u sofverskom divu iz Redmonda na uspostavu "poštenog licenciranja softvera u cloudu za sve", piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next