Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk treba još bar 20 mlrd. USD za projekt Starlink Istaknuto

Elon Musk treba još bar 20 mlrd. USD za projekt Starlink

Satelitska konstelacija Starlink raste predviđenom brzinom, ali će trebati ulaganje u iznosu između 20 i 30 milijardi američkih dolara.

Govoreći u sklopu sajma potrošačke elektronike Mobile World Congress u Barceloni (Španjolska), milijarder Elon Musk je naveo kako je sklopio "dva prilično značajna partnerstva s velikim telekomima". Ta bi partnerstva, prenosi Reuters, koja bi mogla rezultirati sudjelovanjem tvrtke SpaceX u popunjavanju praznina pokrivenosti mobilnih mreža pete generacije. Musk nije rekao o kojim se telekomima radi, kao ni što bi spomenuto partnerstvo moglo sve obuhvaćati.

Dvojbeno isplativ poslovni model

Što se Starlinka tiče, Musk procjenjuje kako je potrebno u taj projekt uložiti još pet do deset mlrd. USD kako bi bio ostvaren pozitivni novčani tijek.

Starlink je konstelacija satelita u niskoj Zemljinoj orbiti. Musk ih namjerava koristiti kako bi ponudio bežičnu povezanost s internetom visoke brzine i niske latencije. Trenutno je u orbiti više od 1500 satelita.

Probna je usluga već aktivna i dostupna u više država. Trenutno ju koristi 69 tisuća ljudi, što bi se u narednih godinu dana trebalo popeti na pola milijuna. Muskov je cilj pokriti kompletnu Zemlju, osim Sjevernog i Južnog pola, od kolovoza ove godine.

Kritičari upozoravaju kako je dvojbeno koliko Muskov poslovni model može biti održiv, s obzirom kako cilja uglavnom udaljena i slabije naseljena područja gdje nema dovoljno ljudi visoke platežne moći koji si mogu priuštiti cijene koje bi osigurale povrat investicije.

Procjene govore kako bi Starlink trebao nekoliko milijuna pretplatnika koji će plaćati 99 USD svaki mjesec kako bi pet mlrd. USD ulaganja moglo biti vraćeno u godinu dana. Za 30 mlrd. USD prihoda godišnje, koliko Musk očekuje, trebalo bi prikupiti na desetke milijuna pretplatnika.

U sličan se pothvat upuštaju Amazonova tvrtka Kuiper, britanska tvrtka OneWeb, indijska grupacija Bharti, Telesat i drugi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next