Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Telekomi ucjenjuju EU 5G mrežama, traže slabljenje mrežne neutralnosti Istaknuto

Telekomi ucjenjuju EU 5G mrežama, traže slabljenje mrežne neutralnosti

Koalicija od dvadesetak najvećih telekomunikacijskih tvrtki u Europskoj uniji, među njima Ericsson, Nokia, Orange, Deutsche Telekom, Vodafone, Tele2 i dr. obećala je gradnju 5G mreža diljem Europe – pod uvjetom da EU oslabi svoje regulative o otvorenom internetu.

Grupa je objavila "5G Manifesto", u kojem obećaju da će do 2018. godine započeti opširne testove s 5G tehnologijom, a do 2020. godine pokrenuti i komercijalnu uporabu 5G mreža u najmanje jednom gradu svake države članice EU. Sve to pod uvjetom slabljenja mrežne neutralnosti u EU. Telekomi tvrde da im mrežna neutralnost ugrožava povrat ulaganja u 5G i traže da se regulative po tom pitanju ublaže.

Mrežna neutralnost je princip koji nalaže da se davatelji internetskih usluga moraju prema svim vrstama podatkovnog prometa odnositi na isti način, bez pravljenja razlike koja bi im omogućila da različite sadržaje različito naplaćuju ili primjenjuju različite brzine i tome slično.

Tvrdeći da ovaj princip zajedno s njihovim profitom koči navodno i inovaciju kao takvu, telekomi u svome manifestu navode da će se ulaganja u 5G tehnologiju odgađati, osim ako zakonodavci ne "zauzmu pozitivan stav prema inovaciji", što prema njihovome mišljenju podrazumijeva slabljenje načela mrežne neutralnosti i otvorenog interneta.

S obzirom na činjenicu da bi EU do kraja kolovoza trebala donijeti dodatne regulative po pitanju mrežne neutralnosti, razne su udruge, fondacije i mala poduzeća već pokrenula svoje inicijative u vidu jačanja mrežne neutralnosti. Vidi npr. ovu i ovu drugu poveznicu.

Jasno je da veliki telekomi ovim svojim potezom uzvraćaju udarac u nadi da će proći regulativa koja bi njima bila pogodnija.

5G mreže još uvijek nisu stvarnost, ali njihova je pojava neminovna, sa ili bez mrežne neutralnosti – to je samo pitanje vremena. Veliki telekomi mogu odgađati ulaganja u vlastita istraživanja i testiranja, ako im se učini da im se to zaista isplati, međutim, koliko bi korisnici zaista imali koristi od 5G mreže, ako bi velike korporacije imale punu vlast odlučivati koji će sadržaj moći, a koji neće moći koristiti njene pogodnosti? I nije li upravo to stanje ono koje koči ne samo inovaciju, nego i slobodu govora i pristupu informacijama?

Izvor: IT Pro

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next