Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AMD s novim procesorom cilja na tržište umjetne inteligencije Istaknuto

AMD s novim procesorom cilja na tržište umjetne inteligencije

Tvrtka Advanced Micro Devices objavila je kako Meta Platforms i druge kompanije naručuju velike količine njihove nove središnje procesorske jedinice, posebno dizajnirane za sustave temeljene na umjetnoj inteligenciji poput ChatGPT-ja.

Izvršna direktorica Lisa Su rekla je da je AMD počeo isporučivati ​​svoj procesor Bergamo, koji bi trebao postati šire dostupan kasnije ove godine.

Ozbiljnije prihode trebao bi početi donositi tijekom 2024. godine. AMD će ponuditi paletu svih proizvoda potrebnih za izgradnju sustava kao što je ChatGPT, pri čemu će kupci moći birati sukladno svojim potrebama.

Bit će teško uzdrmati Nvidiju

"Nema sumnje da će umjetna inteligencija biti ključni pokretač potrošnje silicija u doglednoj budućnosti, ali najveća prilika je u podatkovnim centrima", rekla je Su.

Više pojedinosti o MI300, AMD-ovoj novoj grafičkoj procesorskoj jedinici, trebalo bi biti objavljeno uskoro.

Alexis Black Bjorlin, dopredsjednica za infrastrukturu u Meta Platforms, potvrdila je kako je ta tvrtka počela koristiti Bergamo. Kako piše Reuters, u tvrtci Amazon Web Services također razmišljaju o uvođenju te tehnologije, iako konačna odluka još nije donesena.

S novim čipom AMD cilja na segment tržišta u kojem je dosad bio slabije prisutan sa serijom procesora za umjetnu inteligenciju Mi i kojim dominira Nvidia.

Naime, ta tvrtka drži između 80 i 95 posto tržišnog udjela kad je riječ o hardveru za računalstvo namijenjeno umjetnoj inteligenciji. Tijekom prošlog mjeseca njena je tržišna kapitalizacija nakratko dosegnula bilijun američkih dolara, nakon što su najavili kako očekuju porast prihoda jer su osigurali nove zalihe čipova kako bi zadovoljili rastuću potražnju.

Osim AMD-a, u arenu hardvera za umjetnu inteligenciju ulaze i drugi igrači, među kojima su Intel i startupovi kao što su Cerebras Systems i SambaNova Systems.

Ipak, najveća prijetnja Nvidijinoj dominaciji do sada je bio interni razvoj procesora u Alphabetu, Amazonu i Googleu. No, treba uzeti u obzir kako je za razvoj napredne tehnologije ovog tipa potrebno osigurati značajne količine resursa, uključujući i vrijeme koje se mjeri u godinama, pa i desetljećima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next