Biz Tech web portal powered by vidi logo2

CEO tvrtke Microsoft najavljuje još više igara i nastavak rasta gaminga Istaknuto

CEO tvrtke Microsoft najavljuje još više igara i nastavak rasta gaminga

Microsoft ima nekoliko razloga za slavlje u posljednje vrijeme zahvaljujući nekoliko rekordnih preuzimanja kojima su stavili velik dio industrije igara pod svoju kontrolu.

Satya Nadella, glavni čovjek u Microsoftu, podijelio je neke od svojih velikih planova za budućnost, posebno u vezi s planovima tvrtke sada kada je njenih 69 milijardi dolara vrijedan dogovor s tvrtkom Activision Blizzard napokon iza njih, kako izvješćuje Insider.

Nadella je trebao primiti nagradu od njemačke medijske kompanije Axel Springer. Tijekom razgovora, rekao je domaćinima da je gaming jedan od tri stupa njihova brenda, uz razvojne alate i vlastiti softver.

„Ako pogledam, količina vremena koju ljudi posvećuju igrama raste, a Generacija Z će to činiti još više“, rekao je Nadella. „Način na koji se igre prave, način na koji se igre isporučuju, mijenja se radikalno. Bilo da je riječ o mobilnim uređajima, konzolama, računalima ili čak igranju u oblaku“.

Satya_smiling-print-1024x683_1.jpg

Microsoft je sada drugi najveći izdavač po prihodu, odmah iza kineske tvrtke Tencent. S toliko unosnih intelektualnih vlasništava u njihovom portfelju, od franšize Call of Duty do igre Candy Crush, Nadella kaže da će tvrtka „udvostručiti napore kako kao proizvođač igara tako i kao izdavač“.

CEO Microsofta aludira na stvarnu veličinu ovog spajanja. Bilo je toliko veliko da je izazvalo ozbiljne zabrinutosti regulatornih tijela poput Savezne trgovinske komisije SAD-a (FTC). Komisija je tužila kako bi blokirala spajanje, iako taj pokušaj na kraju nije uspio, otkrio je Microsoftove velike planove za nastavak fokusa na konzole do 2030. godine. To uključuje nove konzole Xbox Series S i Series X s novim kontrolerima i općenito boljim tehničkim karakteristikama.

Ako Microsoft planira usmjeriti se na softver kako bi nadopunio svoje inicijative u hardveru, to bi moglo potrajati više vremena. Phil Spencer, CEO Microsoft Gaminga, nedavno je izjavio da velike franšize poput Call of Dutyja neće biti dostupne na Xbox Game Passu do sljedeće godine. Istodobno, Microsoft bi mogao razvijati svoju vlastitu trgovinu mobilnim aplikacijama za neke svoje veće mobilne igre kako bi konkurirao tvrtkama Google i Apple.

Nadella je postao CEO Microsofta još 2014. godine i tijekom proteklog desetljeća bio je na čelu nekih prilično dramatičnih promjena u strategiji tvrtke. Najvažnija među njima je umjetna inteligencija, koju je nazvao „najvećim pomakom“ za tvrtku. Višemilijunsko partnerstvo Microsofta s OpenAI i dalje je glavni fokus tvrtke, a Nadella se ne čini previše zainteresiranim za dijeljenje tog uspjeha s drugima. Nagovijestio je da bi veća konkurencija na području umjetne inteligencije bila loša za sve uključene, jer s „malim brojem igrača, možete ih kontrolirati. Ali s mnogo igrača, teže je kontrolirati“.

Nadella je nagovijestio da bi s manje sudionika oni autori koji su se žalili da se njihov rad koristi za obuku umjetne inteligencije bez dozvole mogli dobiti nekoliko više mrvica. Rekao je da općenito podržava regulaciju, iako naravno, to može biti vrsta ograničenja koja bi njegovoj tvrtki pružila potrebne smjernice bez ometanja eksplozivnog rasta umjetne inteligencije. Treba napomenuti da bi više regulacije također moglo otežati novim subjektima natjecanje protiv Microsofta u području umjetne inteligencije.

No, Nadella također žali zbog nekih odluka. Glavna među njima čini se njegova odluka o izlasku njegove tvrtke s tržišta mobilnih telefona. Microsoft je uništio svoj odjel za mobilne telefone 2017. godine. CEO Microsofta izjavio je da je to bila „jedna od najtežih odluka koje sam donio“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next