Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Dionice Nvidie pale u vrijednosti nakon prijetnji SAD-a da smanji prodaju čipova Kini Istaknuto

Dionice Nvidie pale u vrijednosti nakon prijetnji SAD-a da smanji prodaju čipova Kini

Nvidia Corp. predvodio je pad dionica tehnoloških kompanija nakon izvješća da bi Washington mogao zatvoriti pravne rupe u prodaji moćnih čipova Kini koji se koriste za obuku umjetne inteligencije, što bi moglo smanjiti prodaju na svjetskom tržištu poluvodiča.

Nvidia, koja ostvaruje otprilike petinu svojih prihoda od Kine, pala je za maksimalno 3,2% tijekom trgovanja nakon radnog vremena u New Yorku. Konkurentska tvrtka Advanced Micro Devices Inc. pala je otprilike 3%. Ove dvije tvrtke predvode tržište čipova koji su ključni za razvoj generativnih AI modela poput ChatGPT-a. U Kini, trgovci su se riješili mnogih dionica povezanih s AI-jem, što je rezultiralo padom cijena dionica Inspur Electronic Information Industry Co. i Unisplendour Corp., obje ključne dobavljače hardvera, za 10%.

Ove godine, Nvidia je dizajnirala čipove manje sposobne od granica koje zahtijevaju dozvolu od Odjela za trgovinu prije izvoza u Kinu ili druge zemlje od interesa. Prema izvješću Wall Street Journala, Washington razmatra akciju već sljedećeg mjeseca kako bi proširio ograničenja na te čipove niže snage, navodeći anonimne izvore.

Takav potez naglašava odlučnost administracije Joea Bidena da suzbije tehnološki uspon Kine i mogao bi povećati napetosti između dviju zemalja. Sjedinjene Američke Države sve više su zabrinute zbog tehnoloških ambicija Pekinga, uključujući upotrebu AI-ja u vojne i znanstvene napretke koji bi mogli poremetiti geopolitičku ravnotežu.

Iako će to vjerojatno naštetiti poslovanju Nvidie i AMD-a s drugom najvećom svjetskom ekonomijom, ove dvije tvrtke i dalje se nalaze na čelu porasta u razvoju AI-a koji potiče ulaganja iz SAD-a u Europu i Kinu. Od Microsoft Corp. do Baidu Inc. i razvojnog programera ChatGPT-a OpenAI, tvrtke diljem svijeta kupuju njihove proizvode kako bi obučile sljedeću generaciju usluga umjetne inteligencije.

Američki dužnosnici također razmatraju mogućnost ograničenja zakupa cloud usluga kineskim tvrtkama za umjetnu inteligenciju, koje su koristile takve platforme za obuku svojih modela, izvještava Journal, pozivajući se na osobe upoznate s razgovorima. Amazon.com Inc. i Microsoft među najvećim su pružateljima cloud usluga na svijetu. Nvidia je odbila komentirati izvješće Journala.

„Kineske tvrtke za umjetnu inteligenciju također mogu doći do posebnih AI čipova iz zemalja trećih strana. Stoga mislim da će biti teško za SAD provoditi regulacije“, rekao je Robert Lea, analitičar u Bloomberg Intelligenceu.

„Iako bi daljnja ograničenja mogla odgoditi razvoj AI-a kineskih tvrtki, ne vidim značajan dugoročni utjecaj jer kineske tvrtke sve više koriste inovativne pristupe za izbjegavanje ograničenja“.

Najvrjedniji proizvođač čipova na svijetu ima više od 80% udjela na tržištu tzv. akceleratora podatkovnih centara i dosad je poslovao prema pravilima koja su zahtijevala odobrenje za otpremu svojih dijelova A100 i novih dijelova H100 u Kinu. Djelomično je uspio ublažiti financijski utjecaj prodajom modificirane verzije A100 koja je sporija u pristupu podacima i stoga nije podložna ograničenju.

Akcelerator umjetne inteligencije je grafički procesor, ili GPU, prilagođen za obuku AI modela putem velikih količina podataka. Bolje je prilagođen za takve zadatke od općenite CPU jedinice jer njegova arhitektura može obavljati paralelne zadatke u velikim količinama. Nvidia je prva predstavila jezik za obavljanje AI zadataka na GPU-ima, što joj je donijelo veliku prednost u odnosu na konkurente poput AMD-a i Intel Corp-a.

AMD je također bio podvrgnut početnim pravilima koja su objavljena u kolovozu prošle godine. Iako je mnogo manja konkurencija tvrtke Nvidia uglavnom izašla neokrznuta iz te restrikcije, Nvidia je izjavila u rujnu da će ih ta ograničenja koštati 400 milijuna dolara u tom kvartalu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next