Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Počinje Mobile World Congress, evo što možete očekivati Istaknuto

Počinje Mobile World Congress, evo što možete očekivati

Od 27. veljače do 2. ožujka u Barceloni (Španjolska) bit će održan Mobile World Congress (MWC).

Očekuje se kako će sajam tijekom četiri dana posjetiti na desetke tisuća ljudi iz više od 200 država, kako bi iz prve ruke vidjeli najnovije tehnološke trendove vezane uz industriju pametnih telefona. Dočekat će ih dvije tisuće izlagača i sponzora, od kojih će 150 biti iz Kine, na čelu s Huaweijem.

U središtu pozornosti bit će umjetna inteligencija. Microsoft je dao naznačiti kako će predstaviti iznimno popularnog robota za brbljanje ChatGPT, bit će prilike vidjeti što mogu ponuditi startupovi kao što su D-ID i Botslovers, kao i jednostavnija rješenja poput onih za podizanje energetske učinkovitosti mrežaza Wi-Fi.

Više tvrtki predstavit će uređaje koji na različite načine omogućavaju interakciju s metaverzumom, u rasponu od turističkih preko modnih do zdravstvenih. Glavno je pitanje i dalje kako se može zaraditi na tome.

Bez premijera najvećih igrača

Bit će prikazano i više mogućih načina kako koristiti mreže 5G mimo pametnih telefona, u vozilima bez vozača, automatiziranim tvornicama i pametnim gradovima.

Nove pametne telefone trebali bi predstaviti Honor, Huawei, OnePlus, Xiaomi i ZTE. Između ostalih, globalnu premijeru imat će Xiaomi 13 Pro, sklopivi mobitel Honor Magic Vs, Honor Magic5 i Realme GT3. OnePlus bi mogao ponuditi OnePlus 11 Concept, uređaj o kojem se zasad ne zna puno, osim što izgledom ponešto podsjeća na prošlogodišnji Nothing Phone 1.

HMD će predstaviti pametni telefon Nokia G22, osmišljen kako bi mogao biti popravljen za pet do 20 minuta, kao i modele C32 te C22. Iz HMD-a je također stigla najava kako rade na dovođenju proizvodnje u Europu.

Čini se kako Apple, Samsung i Sony ovog puta neće neće ponuditi veće novitete.

Tvrtka Nokia već je objavila promjenu vizualnog identiteta, prvu u blizu 60 godina, kako bi naglasila odmak od pametnih telefona i fokus na agresivan rast u segmentu telekomunikacijske opreme. Pritom namjeravaju povećati sadašnjih osam posto ukupne prodaje (dvije milijarde eura) kupcima koji nisu telekomi na dvoznamenkasti iznos čim prije. To se odnosi na, primjerice, privatne mreže 5G i opremu za automatizirane tvornice.

Kako bi se posvetili segmentima u kojima mogu biti globalni predvodnici, moguće je kako će deinvestirati dijelove poslovanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next