Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Stiže Bard, Googleov adut protiv ChatGPT-ja Istaknuto

Stiže Bard, Googleov adut protiv ChatGPT-ja

Alphabet, tvrtka u čijem je vlasništvu Google, najavila je vlastiti chatbot servis i više umjetne inteligencije u svojoj internetskoj tražilici.

Najava novog Alphabetovog servisa je stigla dan prije nego što bi Microsoft trebao predstaviti svoje planove za umjetnu inteligenciju, koji će vjerojatno uključivati i popularni servis ChatGPT tvrtke OpenAI, u koju je div iz Redmonda nedavno ponovno uložio.

Alphabetov servis za razgovor pojačan umjetnom inteligencijom zvat će se Bard. Isprva će ga testirati manji broj korisnika, no trebao bi postati dostupan široj javnosti već tijekom nadolazećih nekoliko tjedana.

Bard će se temeljiti na umjetnoj inteligenciji nazvanoj LaMDA, koja je toliko dobro generirala tekst da ju je jedan od Googleovih inžinjera nazvao samosvjesnom. Tu su tvrdnju odbacili i u Googleu, i u široj znanstvenoj zajednici.

U planu i tehnološki alati

Sudeći po demonstraciji koju je opisao Reuters, Bard će pozvati korisnike da mu postave pitanja i upozoriti ih kako njegov odgovor može biti netočan ili nepriličan. Potom će ponuditi odgovor u jednoj ili više točaka.

Bit će korištena inačica LaMDA-e koja traži manje računalne snage, pa bi servis trebao moći opslužiti više korisnika i poboljšavati svoju izvedbu temeljem njihovih odgovora. ChatGPT je morao povremeno odbiti korisnike jer nih nije mogao sve prihvatiti odjednom. U prosincu je, prema procjeni analitičara UBS-a, taj servis imao 57 milijuna jedinstvenih korisnika.

Googleova tražilica dobit će dodatne značajke kako bi mogla sintetizirati materijale pri složenim upitima (primjerice, je li lakše naučiti svirati gitaru ili klavir). Ta tražilica trenutno kao odgovor nudi tekst koji već postoji negdje na webu, za pitanja na koja je odgovor jasan.

Nije poznato kad će te nove značajke postati dostupne, ali vjerojatno nećemo na njih morati dugo čekati, s obzirom na to koliko je pozornosti privukao ChatGPT, kojeg u Microsoftu također planiraju ugraditi u njihovu internetsku tražilicu Bing.

Kako će se Googleov Bard razlikovati od ChatGPT-ja također nije objavljeno. Zna se jedino kako će se oslanjati na podatke i informacije dostupne na internetu. ChatGPT je ažuriran u skladu sa stanjem kakvo je bilo 2021. godine.

Google također u planu ima tehnološke alate pojačane umjetnom inteligencijom, koji bi trebali postati dostupnima s početkom ožujka ove godine.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next