Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft priprema ustupke kako bi EU dozvolila preuzimanje Activision Blizzarda Istaknuto

Microsoft priprema ustupke kako bi EU dozvolila preuzimanje Activision Blizzarda

Microsoft će tijekom nadolazećih tjedana vjerojatno ponuditi ustupke regulatornim agencijama u Europskoj uniji kako bi dobio odobrenje za preuzimanje Activision Blizzarda.

Softverski div i proizvođač igraće konzole Xbox time želi ukloniti moguće službene prigovore na 69 milijardi američkih dolara vrijedno preuzimanje tvorca računalne igre Call of Duty i brojnih drugih popularnih naslova.

Akvizicija je najavljena u siječnju 2022. godine. Microsoft njome želi učvrstiti tržišnu poziciju kako bi se bolje natjecao s predvodnicima u svijetu računalnih igara, kineskim Tencentom i japanskim Sonyjem.

Desetogodišnji ugovor za Sony

Ali, tome su se suprostavile regulatorne agencije u Uniji, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, a iz Sonyja su se mogli čuti i pozivi na zabranu preuzimanja. Ta je tvrtka također bila najavila kako će za 3,6 mlrd. USD preuzeti tvrtku Bungie, studio koji stoji iza serijala računalnih igara Destiny i Halo, što je i učinila u srpnju ove godine.


Siječanj 2023. godine rok je do kada Europska komisija, koja istražuje predloženu akviziciju, treba sastaviti i objaviti službeni popis zamjerki.

Microsoft se nada kako bi mogao otkloniti barem neke od njih prije isteka roka, i tako skratiti postupak izdavanja odobrenja, piše Reuters. Očekuje se kako će ponuditi Sonyju desetogodišnji licencni ugovor i obvezati se kako će igre biti dostupne isti dan za igraće konzole PlayStation i Xbox.

Pitanje je, naravno, hoće li to biti prihvaćeno, kao i hoće li biti dovoljno za druge regulatorne agencije, poput američke Federal Trade Commission i britanske Competition and Markets Authority.

Europski regulatori bi svoju odluku trebali objaviti do 11. travnja 2023. godine. Preuzimanje Activision Blizzarda dosad je zeleno svjetlo dobilo u Brazilu, Saudijskoj Arabiji i Srbiji.

Europska unija bi u međuvremenu mogla pokrenuti istragu protiv Microsofta zbog zlorabe dominantnog tržišnog položaja kad je riječ o aplikaciji Teams. Europska komisija je dosad oglobila Microsoft s 2,2 milijarde eura zbog raznih prekršaja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next