Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hoće li metaverzum pokopati Facebook? Istaknuto

Hoće li metaverzum pokopati Facebook?

Od početka 2021. godine tvrtka Meta Platforms je potrošila više od 15 milijardi američkih dolara na metaverzum kojeg razvija u sklopu svog odjela Reality Labs. Zasad još nije jasno na što je sve taj poveći iznos utrošen.

Tijekom 2021. godine, kad su počeli objavljivati podatke i za Reality Labs, otkrili su kako uložili više od deset mlrd. USD na taj pothvat, bez naznaka kad bi kraj gubicima mogao doći. U prvih šest mjeseci 2022. godine su tome pridodali još pet mlrd. USD. Pojedine procjene govore kako bi ukupni ovogodišnji gubici mogli nadmašiti prošlogodišnje.

U zadnje tri godine operativni gubitak Meta Platformsa je premašio 27 mlrd. USD. Vrijednost dionice te tvrtke pala je za 62 posto tijekom ove godine. Dosad su zauzvrat ponudili novu konzolu za metaverzum Quest Pro, s cijenom od 1.500 USD, avatare s nogama i partnerstvo s Microsoftom.

Ulaganja u razvoj neće se isplatiti?

Oko 60 posto novca otišlo je, čini se, na pokrivanje troškova istraživanja i razvoja, piše Yahoo Finance.

Ima smisla pokušati u potpunosti razviti kompletan virtualni svijet. Ne samo zato što ih regulatorni okviri značajno ograničavaju u preuzimanju drugih tvrtki, već i zbog toga što bi u tom slučaju zadržali najveći stupanj kontrole nad metaverzumom. Ipak, malo je vjerojatno kako će se situacija promijeniti sve dok većina ljudi nije načisto što je metaverzum i čemu služi.

Dvojbeno je i hoće li se ogromno ulaganje doista na kraju i isplatiti.

Moguće je, piše Financial Times, kako su se Mark Zuckerberg i društvo odlučili fokusirati na pogrešan segment, hardver za virtualnu stvarnost namijenjen širokoj potrošnji umjesto softveru za poslovne korisnike.

Ogromni resursi i napori koje Meta ulaže u gradnju metaverzuma također bude sumnju među konkurencijom koja se zalaže za daleko decentraliziranija rješenja za virtualne svjetove, koja će biti veća od bilo koje pojedine tvrtke.

Konačno, regulatorne agencije u više su se navrata opekle s Facebookom. Ne čini se izvjesnim kako će blagonaklono gledati na pokušaj ponavljanja istog scenarija u metaverzumu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next