Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zbog zelenog vodika proizvodnja će doživjeti velike promjene Istaknuto

Zbog zelenog vodika proizvodnja će doživjeti velike promjene

Šire prihvaćanje vodika kao goriva i sirovine moglo bi dovesti do značajnih promjena u tvornicama, transportu i proizvodnji energije.

Korištenje vodika u industrijske svrhe nije naročito nova pojava. Tehnologije koje to omogućavaju prvi put su se pojavile još početkom '70-tih godina prošlog stoljeća. Ali, tek je s osvještavanjem ljudskog utjecaja na globalne klimatske promjene vodik počeo dolaziti u prvi plan kao moguće rješenje za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Danas je oko 90 posto potrošnje vodika vezano uz kemijsku i petrokemijsku industriju, dok preostalih deset posto odlazi na transport. Mogao bi biti korišten u značajno većoj mjeri nego što je to danas slučaj, no - iako su cijene zadnjih godina u padu - i dalje je preskup za široku potrošnju. U formiranju cijene svakako značajnu ulogu igraju ulaganja potrebna za izgradnju novih ili prenamjenu postojećih proizvodnih pogona. Ali, ne i presudnu.

Gorivo i sirovina

Kako je rekao Davor Rubinić iz tvrtke Siemens Energy tijekom konferencije MIPRO 2021 u Opatiji, u tom je smislu puno važnija zelena električna energija.

Rubinić smatra kako je za brže prihvaćanje korištenja vodika nužno tješnje međusobno povezivanje i integracija energetski intenzivnih sektora poput stanovanja, prijevoza i industrije s proizvodnjom energije. U proizvodnji vodika će, istakuo je, u dogledno vrijeme glavnu riječ vjerojatno imati elektrolizatori, zbog toga što su trenutno jedini način proizvodnje bez emisija stakleničkih plinova.

Vodik može biti korišten kao sirovina (primarno u kemijskoj, petrokemijskoj i drugim industrijama), već i za proizvodnju sintetičkih goriva, ali i kao izvor energije.

Ne samo u vidu vodikovih ćelija za vozila (koja su ionako odgovorna za oko deset posto emisije ugljik-dioksida), već i za pogon plinskih turbina. Već se radi, kako je rekao Marko Babić (također iz Siemens Energy), na razvoju turbina koje će biti u potpunosti pogonjene vodikom.

Takve bi se turbine mogle dobro nadopunjavati s nepouzdanim obnovljivim izvorima energije. Vodik bi se proizvodilo kad zbog povoljnih uvjeta postoji višak solarne ili eolne energije, pohranilo u spremnike i potom koristilo kad struje pomanjka.

Babić očekuje kako će u idućih deset godina, uslijed pritiska radi dekarbonizacije, doći do preobrazbe industrijskih pogona kako bi ih se osposobilo za proizvodnju i skladištenje vodika. To će rezultirati složenijim pogonima i energetskom infrastrukturom, za što se tvrtke trebaju pripremiti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next