Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nova rekordna godina za obnovljive izvore energije Istaknuto

Nova rekordna godina za obnovljive izvore energije

Usprkos pandemiji koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i porastu troškova sirovina diljem svijeta, ova je godina bila rekordna za obnovljive izvore energije.

Tijekom 2021. godine dodano je oko 290 gigavata novih kapaciteta za proizvodnju iz tih izvora, uglavnom u obliku vjetroturbina i solarnih panela. Time je nadmašena prethodna godina, koja je također bila rekordna. Nastavi li se tim tempom, do 2026. kapaciteti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora nadmašit će zbroj onih koji koriste fosilna goriva i nuklearnu energiju.

Za porast su zaslužne nove klimatske i energetske politike u više država diljem svijeta, uvedene zbog ambicioznijih ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova prije i poslije konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim primjenama, navedeno je u izvješću Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency, IEA).

Kina je instalirala najviše novih proizvodnih kapaciteta. Očekuje se kako će do 2026. godine dosegnuti ukupno 1200 GW kapaciteta, četiri godine ranije nego što je planirano.

Rekordno, ali ne i dovoljno

Prema podacima IEA, obnovljivi izvori energije činit će oko 95 posto povećanja globalnih proizvodnih kapaciteta od 2026. godine. Oko pola tog porasta bit će kapaciteti za solarnu energiju.

Porast cijena sirovina i energije poništili su djelomično pad troškova u proizvodnji iz obnovljivih izvora zabilježen zadnjih godina. Nastavi li taj trend i u idućoj godini, trošak energije vjetra vratit će se na razine iz 2015. godine, dok će pad troška za solarnu energiju biti u potpunosti eliminiran. Ipak, vjetar i sunce i dalje su jeftiniji izvori energije nego fosilna goriva u brojnim područjima.

Iako rekordna, ova razina rasta proizvodnih kapaciteta tek je na pola potrebne kako bi bili ostvareni ciljevi o nultim emisijama ugljika do sredine ovog stoljeća, piše Guardian. Najveća prepreka nisu bili već spomenuti troškovi, već dozvole za gradnju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next