Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook će omogućiti pristup internetu zemljama Trećeg svijeta Istaknuto

Facebook će omogućiti pristup internetu zemljama Trećeg svijeta

Kako je penetracija interneta na globalnoj razini počela usporavati, pogotovo u nekim slabije razvijenim dijelovima svijeta, Facebook je 5. listopada objavio partnerstvo s francuskim satelitskim operaterom Eutelsat. Pružati će pristup internetu siromašnim zemljama u Africi, a u službenoj objavi su pojasnili da žele pružiti uslugu interneta "zemljama koje su lišene ekonomskih i socijalnih povlastica koje internet nosi sa sobom". 

Obizrom da je na takvim područjima kontinenta pristup internetu onemogućen zbog nepostojeće fiksne i mobilne infrastrukture, izgradnja satelitskog postrojenja se nametnula kao najbolji izbor.

Dvije će tvrtke izgraditi cjelokupnu infrastrukturu potrebnu za pristup internetu preko satelita u zemljama trećeg svijeta, a početak opskrbe je predviđen za drugu polovicu 2016. godine. Predviđaju da će sateliti imati dovoljno jak signal koji će pokrivati veći dio Istočne, Zapadne i Južne Afrike, a korisnici će moći spojiti na internet preko financijski povoljne opreme, kojom je jednostavno upravljati. Troškove i prostorne kapacitete pružanja usluga interneta diljem Afrike dvije će kompanije ravnomjerno podijeliti između sebe.

Internet u Africi je između ostalog i dio Facebookove inicijative Internet.org, kojom žele povećati stupanj povezanosti u svijetu te maknuti "fizičke, ekonomske i socijalne barijere koje sprječavaju ljude da dođu online".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next