Biz Tech web portal powered by vidi logo2

7 od 10 najboljih brandova na svijetu je iz IT sektora Istaknuto

7 od 10 najboljih brandova na svijetu je iz IT sektora

Američke tehnološke kompanije ponovno su proglašene najboljim brendom, prema Interbrandovoj godišnjoj ljestvici. Vrijednost Interbrandova odabira leži u činjenici što su jedina brand consulting tvrtka na svijetu čija metodologija odabira posjeduje ISO certifikat. Ocjenjivanje brandova bazira se na kalkualciji kompanijinog financijskog uspjeha, sposobnost utjecanja na kupovinu korisnika i granicu do koje može podržati premium cijenuRezultati su pokazali kako među prvih 10 najboljih prevladavaju tehnološke kompanije - njih 7. 

Tako je prvo mjesto otišlo Appleu, čija se vrijednost procjenjuje na 170 milijardi američkih dolara, dok je drugi Google s procjenom vrijednosti na 120 milijarde američkih dolara.

Među ostalim kompanijama na vrhu nalaze se Microsoft na četvrtom mjestu (koji je zamijenio mjesto s IBM-om), Samsung, koji je i dalje zadržao sedmo mjesto, te Coca Cola, Toyota, General Electric i McDonald's. Na zadnje mjesto te skupine uskočio je AmazonU odnosu na prošlu godinu, prvih troje je ostalo na istim mjestima, Microsoft je pretekao IBM i zauzeo četvrto mjesto, Toyota je s prošlogodišnjeg osmog skočila na šesto mjesto, a Amazon je na desetom mjestu zamijenio njemačkog proizvođača Mercedes-Benz.

Neki od ostalih su Intel koji je na 14. mjestu, dok su mu za petama Cisco i Oracle. Zanimljivo je i da su iz liste ispali velikani poput Nokije i Nintenda, dok su uskočili Lenovo (100.mjesto) i PayPal (97.mjesto).

Među top sto najboljih brandova na svijetu dominiraju IT, tehnološke i prehrambene kompanije te automobilska industrija. Na laskavom su se popisu našle i luksuzne modne marke poput Louis Vuittona i Prade, te lanac namještaja IKEA. Cijelu Interbrand listu najboljih globalnih brandova za 2015. godinu možete pogledati ovdje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next