Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vozači Lyfta i Ubera štrajkali diljem Sjedinjenih Država Istaknuto

Vozači Lyfta i Ubera štrajkali diljem Sjedinjenih Država

Vozači koji koriste Lyft i Uber, popularne aplikacije za najam automobila, stupili su u štrajk u SAD-u tražeći bolje radne uvjete, pravo na štrajk, više novca i kvalitetniju pravnu zaštitu.

Na industrijsku akciju ih je pozvala lobistička skupina Rideshare Drivers United. Bojkot bi trebao potrajati 24 sata na nacionalnoj razini, dok bi se vozači trebali okupiti u 11 gradova kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo načinom na koji se Lyft i Uber odnose prema njima.

Velik dio problema na koje se želi upozoriti štrajkom izravna su posljedica referenduma usvojenog u američkoj saveznoj državi Kaliforniji tijekom 2020. godine koji vozače Lyfta, Ubera i sličnih servisa klasificira kao nezavisne izvođače radova, a ne kao zaposlenike s pravima koja idu uz radni odnos.

Zagovornici takvog pristupa ukazuju kako su time omogućeni fleksibilnost radnih sati i pristupačne cijene za krajnje korisnike. Ali, u Ridershare Drivers United upozoravaju kako su te tvrtke prekršile obećanja koja su išla u paketu s referendumom i potrošile više od 220 milijuna američkih dolara na promociju referenduma.

Najskuplja laž biračima ikad

Između ostalog, obećale su veću razinu fleksibilnosti, kontrole i transparentnosti. Carlos Pelayo, jedan od vozača, nazvao je referendum najskupljom laži ikad upućenom kalifornijskim biračima, piše CBS News. Prosvjednici također tvrde kako su im Lyft i Uber snizili naknade i promijenili algoritme na štetu radnika.

Zasad nije poznato koliko vozača sudjeluje u štrajku. U Uberu kažu kako dostupnost vozača putem njihove usluge nije bila smanjena. 

Prošle su godine u Uberu tvrdili kako njihovi vozači ostvaruju 55 tisuća USD prihoda godišnje, što je više naknadno provedenih nezavisnih istraživanja osporilo. Pokazalo se, naime, kako u Uberu nisu u obzir uzeli troškove za gorivo i održavanje vozila. Procjenjuje se kako je čak petina vozača u San Franciscu na gubitku kad se te troškove uzme u obzir.

U Lyftu, pak, tvrde kako na najaktivnijim tržištima njihovi vozači zarađuju značajno više nego prije pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 te kako rade na proširenju pogodnosti i zaštite za njih.

U proceduri je zakon koji bi vozačima mogao pomoći pri sindikalnom organiziranju i kolektivnom pregovaranju, promijeniti definiciju zaposlenika i proširiti odgovornosti poslodavca. No, kako nema podršku Republikanske stranke ima male izglede za prolaz.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next