Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija namjerava postrožiti uvjete za transakcije bitkoinom Istaknuto

Europska unija namjerava postrožiti uvjete za transakcije bitkoinom

Europska komisija pripremila je izmjene zakona prema kojima će tvrtke koje obavljaju transakcije bitkoinom i drugim kriptovalutama morati prikupljati podatke o pošiljatelju i primatelju.

Nova pravila također brane ponudu anonimnih digitalnih novčanika za kriptoimovinu. U Komisiji tvrde kako žele stati na kraj korištenju kriptovaluta za pranje novca i financiranje terorizma tako što će olakšati praćenje kretanja novca.

Moglo bi proći i do dvije godine prije no što predložene izmjene zakona stupe na snagu, piše BBC. Kako bi se to dogodilo morat će ih prihvatiti države članice Europske unije i Europski parlament.

Pojedini pružatelji usluga te vrste već su dužni pridržavati se zakona koji brane pranje novca. No, ovim bi prijedlogom bio obuhvaćen čitav sektor koji se bavi kriptovalutama, a svi pružatelji usluga morali bi provjeravati s kime imaju posla i kome nude svoje usluge. Tako bi morali pribaviti podatke kao što su ime i prezime, adresa, datum rođenja, broj računa i ime primatelja. Tvrtka koja pruža usluge primatelju također će morati provjeriti jesu li uvršteni svi traženi podaci.

Ista pravila za sve

Iza prijedloga stoji međuvladina radna skupina Grupa za financijsku akciju protiv pranja novca. Ista pravila trenutno vrijede za ostale novčane transakcije.

U Komisiji su uvjereni kako njihov prijedlog neće u velikoj mjeri opteretiti taj segment financijske industrije, već će - kao jedinstven zakonodavni okvir za područje cijele EU - postaviti temelje za njen brži razvoj, piše Reuters.

Francuska je vlada nedavno predložila da regulatorna agencija European Securities and Market Authority (ESMA) preuzme nadzor nad digitalnim valutama u cijeloj Uniji. Prođe li taj prijedlog, ESMA će biti zadužena za nadzor pružatelja usluga vezanih uz kriptovalute.

Strožu regulaciju transakcija kriptovaluta također su najavile Kina i Sjedinjene Države.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next