Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tržište bi u narednih šest mjeseci mogli preplaviti lažni čipovi Istaknuto

Tržište bi u narednih šest mjeseci mogli preplaviti lažni čipovi

Rastuća globalna nestašica procesora mogla bi dovesti do pojave sve većeg broja lažnih komponenti.

Praktično svi proizvodi kojih je manjkalo uslijed (ili zbog) pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 u nekom su trenutku dobili svoja krivotvorena izdanja. Stručnjaci strahuju kako je tek pitanje vremena kad će tržište biti preplavljeno lažnim čipovima koji izgledaju kao pravi, ali nisu prošli odgovarajuća testiranja i mogu predstavljati ozbiljan sigurnosni rizik, piše ZDNet.

Kao što smo već pisali, uvođenje epidemioloških mjera za suzbijanje širenja pandemije potaklo je povećanje potražnje za mikroprocesorima kakvu svijet još nije vidio. Proizvodnja nije mogla držati korak s potražnjom, a nije pomogli niti to što su opskrbni lanci bili prekinuti ili su funkcionirali u otežanim uvjetima. To je rezultiralo nestašicom u većini industrija čije proizvode pogone čipovi i elektroničke komponente.

Ugrožena je četvrtina tržišta

Nema naznaka pada potražnje u dogledno vrijeme. U analitičkoj kući Gartner upozoravaju kako bi nestašica mogla potrajati i tijekom 2022. godine, a pojedini proizvodni procesi se otegnuti i do godinu dana.

Budući će tvrtke morati nekako se snaći i pritom vjerojatno biti očajnije no inače, eto prilike za krivotvoritelje i prevarante. Stručnjaci očekuju kako bi već u narednih šest mjeseci mogli početi bilježiti nagli porast slučajeva s elektronikom u koju su ugrađeni lažnjaci.

Velike tvrtke bit će manje pogođene jer u pravilu imaju robusne opskrbne lance i izravno kupuju komponente od proizvođača (ili ih sami proizvode). Ali, u problemima bi se mogli naći manji proizvođači, pa i oni koji isporučuju uređaje ključnim sektorima poput obrambenog ili zdravstvenog, koji se u nabavci oslanjanju na distributere.

Tim putem, prema podacima analitičke tvrtke McKinsey, industrija poluvodiča ostvaruje blizu četvrtine godišnjih prihoda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next