Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple žrtva zlouporabe zaštite patenata? Istaknuto

Apple žrtva zlouporabe zaštite patenata?

Apple je podnio tužbu protiv Qualcomma za navodno prekomjerno naplaćivanje patentne naknade za mobitelsku tehnologiju. Apple tvrdi da je Qualcomm insistirao na naplati čak i raznih patenata koje Apple nije ni koristio u svojim iOS proizvodima s Qualcomm čipovima. Tužba traži oko 1 milijarde američkih dolara odštete.

Appleova tužba dolazi par dana nakon što je američka regulatorna agencija FTC također podigla tužbu protiv Qualcomma zbog zlouporabe svog sustava licenciranja. Nije teško pretpostaviti da je Apple tom činjenicom bio ohrabren za podizanje svoje tužbe, unatoč vlastitoj notornosti po sličnom ponašanju.

Cijeloj stvari doprinosi i činjenica da se Qualcomm ranije već našao na meti i južnokorejske regulatorne agencije. Apple je u Južnoj Koreji surađivao s regulatornom agencijom u antitrust istrazi koja je rezultirala kaznom Broadcommu od 853 milijuna dolara. Apple u svojoj tužbi između ostalog navodi da bi Qualcommovo prekomjerno naplaćivanje moglo biti vid osvete zbog korejskog ishoda.

Qualcomm javlja da će se suprotstaviti tužbi američke regulatorne agencije, dok za Appleovu tvrdi da je ionako neutemeljena.

„Apple je aktivno poticao regulatorne napade na poslovanje Qualcomma u jurisdikcijama diljem svijeta, što se vidi i iz nedavne korejske odluke i iz tužbe FTC-a, lažnim predstavljanjem činjenica i prikrivanjem informacija. Veselimo se prilici da se ove neosnovane tvrdnje čuju na sudu, gdje ćemo biti u prilici da potpuno razotkrijemo Appleove prakse uz pomno preispitivanje osnovanosti predmeta.“, rekao je podpredsjednik Qualcomma Don Rosenberg.

Nakon brojnih Appleovih tužbi kojima u pravilu iznuđuju plaćanje navodno svojih patenata, interesantno je ovaj put vidjeti tužbu u kojoj Apple sebe prezentira kao žrtvu sebi sličnog ponašanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next