Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google možda planira vlastiti smartphone Istaknuto

Google možda planira vlastiti smartphone

Pored suradnje s drugim proizvođačima hardvera na razvoju svoje Nexus linije, Google sada navodno planira proizvodnju i vlastitih pametnih telefona, koje bi razvijao novi Googleov odjel za hardver. Tim bi potezom Google mogao pojačati kontrolu nad Andorid softverom i ući u direktniju kompeticiju s Appleovim iPhoneom.

Google već razvija Android, operativni sustav koji pokreće veliku većinu pametnih telefona u čitavom svijetu. Proizvodnju samih telefona, međutim, prepušta pojedinim proizvođačima hardvera, uz pojačanu suradnju s partnerima kao što su LG, Motorola, Huawei ili HTC radi proizvodnje Google-brendiranih Nexus telefona.

Različiti proizvođači Android uređaja, pogotovo za uređaje izvan linije Nexus, implementiraju operativni sustav na različite načine, čime se gubi na dosljednosti platforme. Neki od proizvođača čak i potpuno isključuju iz sustava Googleove vlastite aplikacije i internetske servise.

The Telegraph izvještava da Google do kraja godine planira objaviti smartphone iz vlastite proizvodnje, čime bi ostvario veću kontrolu nad dizajnom, izradom i softverom telefona. Za izradu novog pametnog telefona bio zadužen novi Googleov odjel za hardver, na čelo kojeg je nedavno postavljen Rick Osterloh, bivši predsjednik Motorole. Time bi se novi Googleov telefon konceptualno približio iPhoneu, koji je u potpunosti pod kontrolom Applea.

Ovaj bi potez mogao možda signalizirati i neku Googleovu namjeru za daljnjim zatvaranjem Androida, što vjerojatno ne bi bio dobar potez, pošto je ovaj operativni sustav osvojio tržište upravo zahvaljujući otvorenosti i prilagodljivosti platforme. Direktor Googlea Sundar Pichai tvrdi, međutim, da će Google nastaviti surađivati s drugim proizvođačima na razvoju Nexus telefona.

Izvor: The Telegraph

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next