Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple izgubio pravo na iPhone trademark

Apple izgubio pravo na iPhone trademark

Odlukom kineskog suda, pravo na ime iPhone u Kini sada ima samo tvrtka Xintong Tiandi koja se bavi izradom kožnih predmeta. Pekinška tvrtka Xintong Tiandi Technology presudom suda tako od sada postaje jedina koja ima pravo na ime iPhone, barem što se tiče kineskog tržišta. 

Sudski spor između dviju kompanija trajao je već duži niz godina, konačno završavajući presudom bez prava žalbe. Po njoj pravo na ime iPhone nema Apple, već kineska tvrtka koja ga je prva licencirala 2007., dok je Apple svoje telefone u toj zemlji počeo prodavati 2009. godine.

Apple, koji je nedavno izdao iPhone SE, neće mijenjati ime svojih telefona koje prodaje u Kini, već će situaciju riješiti nagodbom. Američka kompanija će na kineskom tržištu dobiti novog partnera, što je Xintong Tiandi Technology već potvrdio u izjavi na svojoj stranici, rekavši da je presuda odraz slobodnog tržišta, te da će od ovoga najviše profitirati korisnici koji će dobiti najbolje od obje tvrtke.

Obzirom da kineska tvrtka proizvodi proizvode od kože među kojima se nalaze i IPHONE kožne futrole za iPhone telefone, vrlo je vjerojatno da će se njezini proizvodi naći u Apple Storeovima, a od svakog prodanog uređaja u Kini dobit će i određeni prihod.

Sam iPhone je proglašen i najutjecajnijim gadgetom svih vremena po Time magazinu, ostavivši iza sebe Sony Trinitron i Apple Macintosh. Appleu u zadnje vrijeme ide sve lošije, bilježeći prošli petak najgori tjedan na tržištu dionica od 2013. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next