Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PISMO: Gaming edukacije i inkubator za tech startupe Istaknuto

PISMO: Gaming edukacije i inkubator za tech startupe

PISMO nudi za 60 polaznika godišnje besplatne edukacije za Blender, Unity i Unreal Engine, a polaznicima koji su završili na raspolaganju je razrađen poslovni inkubator uz potpore do 15.000 eura. Osim toga, uskoro kreće izgradnja Centra gaming industrije koji će imati fakultet, studentski dom te prošireni inkubator

U inkubatoru PISMO edukaciju je dosad završilo 340 polaznika i rezultati pokazuju visoku stopu zapošljivosti i poduzetništva među bivšim polaznicima. Inače, u Novskoj se u PISMU nudi šestomjesečni program edukacije za rad u gaming industriji koji prima 40 polaznika za rad u Blenderu i Unityju te 20 za rad u Unreal Engineu. 

Na raspolaganju fotogrametrija i motion capture studio

Polaznicima se nudi više od samih tehničkih vještina, pa su uključene i poslovne kompetencije koje im omogućuju samostalno razvijanje igara ili osnivanje vlastitih tvrtki. Svi polaznici imaju pristup najmodernijoj tehnologiji koja uključuje motion capture studio, VR opremu i fotogrametrijski studio.Projekt AI & GAMING EDIH omogućio je inkubatoru status europskog digitalnog huba, čime je svim tvrtkama iz područja razvoja video igara donio nove mogućnosti stjecanja znanja.

Tako će u narednim mjesecima biti održane edukacije sa sljedećim temama: Game design; Audio i video design; Multiplayer u igrama; Optimizacija videoigara; VR/AR u Unrealu; Fotogrametrija i snimanje pokreta (motion capture); napredni Unreal Engine.

_TOM3785.jpg

Nakon završene edukacije mnogi su pronašli posao u postojećim gaming tvrtkama ili pokrenuli vlastiti startup uz potpore koje se nude. One, ovisno o djelatnosti, iznose 7.000, 10.000 ili 15.000 eura, a postoji niz kvalitetnih primjera.

Gaming za razvoj grada

Gaming je u Novskoj doveo do značajnog porasta broja lokalnih obrta i malih poduzeća, što je rezultiralo povećanjem zaposlenosti i ekonomskim razvojem. U isto vrijeme, Novska je doživjela proširenje obrazovnih i kulturnih institucija, uključujući nove vrtiće i obrazovne usluge, što je obogatilo ponudu i poboljšalo kvalitetu života. Razvoj infrastrukture, uključujući modernizaciju cesta i javnih prostora, doprinio je boljoj povezanosti i životnim uvjetima.

Tehnološke inovacije, potaknute rastom gaming sektora, dodatno su unaprijedile lokalnu zajednicu, uključujući razvoj novih turističkih atrakcija koje koriste moderne tehnologije i promociju lokalne baštine, što je povećalo broj posjetitelja. Povećana suradnja s međunarodnim partnerima omogućila je razmjenu znanja i privlačenje novih investicija, čime je Novska postala prepoznata kao središte inovacija i razvoja.

Najistaknutije tvrtke izrasle iz inkubatora PISMO

Tiny Meow Studio trenutačno je u inkubatoru PISMO i na Kickstarteru je prikupio više od 20.000 dolara za razvoj videoigre Bura: The Way the Wind Blows, narativne avanture koja prati emotivno putovanje mlade djevojke Rine. Igra istražuje slikoviti dalmatinski otok, mračnu šumu i prihvaćanje prolaznosti svijeta, a uključuje autentične elemente poput igranja balota i izrade čipke.

Startup Misfit Village investiciju je dobio od litvanskog Nordcurrent Labsa, koja im omogućuje izdavanje igre Go Home Annie, ujedno najvećeg projekta nastalog unutar novljanskog inkubatora. Ova horor igra trebala bi izaći ove jeseni, a odvija se u kući na području Žumberka i smještena je u svijet SCP Foundationa. Annie kroz igru testira paranormalne pojave, rješava zagonetke i istražuje puteve prema cilju.

_TOM3742.jpg

Startup HIROMA razvio je mobilnu igru za djecu Moopies sa ciljem razvoja znanja i vještina djece kroz igru. Projekt je dobio potporu HAVC-a, a igra je namijenjena uzrastu od tri do sedam godina. Ideja je počela od vlastite prakse autora, kada su još tijekom apsolventske godine na fakultetu radili s djecom te su shvatili da učenici najbolje uče jedni od drugih. Upravo zato ova videoigra nosi slogan „Your child’s favorite pupils“ jer je cilj da djeca kroz igru podučavaju mala bića s druge planete. Na taj način upijaju znanja kao učitelji, a ne kao učenici.

Startup Grow se nakon edukacije u inkubatoru usredotočio na razvoj igara, proširenu stvarnost te edukaciju u gaming industriji. Nude programe edukacije u programiranju i grafičkom dizajnu, a surađuju s različitim klijentima koji uključuju A1 telekom, Hrvatsku poštu, Coding Giants, agenciju SIMORA i mnoge druge. Tvrtka ANIQ je prva akcelerirana tvrtka s nekoliko izdanih igara, među kojima je i Swing By.

Snažna infrastruktura i tri faze akceleracije u PISMU

Osim edukacija, PISMO nudi kompletnu infrastrukturu potrebnu za razvoj videoigara koja uključuje opremljene poslovne prostore, VR opremu, glazbeni i video studio, 3D printere, CNC strojeve i još mnogo toga. Nudi se i mentorstvo te savjetodavna podrška u obliku edukativnih i marketinških usluga.

Cijeli projekt funkcionira kao ekosustav koji omogućava startupovima i poduzetnicima pristup resursima potrebnim za razvoj igara uz smanjene troškove. Kako su neke od tvrtki već stasale s razvojem, u ponudi je i program akceleracije u trajanju od 24 mjeseca i uključuje sljedeće faze: pred-akceleracija (3 mjeseca), akceleracija (9 mjeseci), post-akceleracija (12 mjeseci). Misija akceleratorskog programa je pružiti mladim poduzetnicima beskompromisnu podršku na njihovom putu prema uspjehu.

Faze akceleracije za startupe u inkubatoru PISMO

Prva faza je Pred-akceleracija (Analiza poduzeća; Analiza tima; Analiza proizvoda/usluge; Savjetovanje o početku poslovanja; Plan akceleracije; Povezivanje s tehnološkim mentorima – intervjui, pregovori).

Faza Akceleracije je ključna i ona uključuje tehnološki razvoj inovacije korisnika te podršku u daljnjem razvoju proizvoda ili usluge. U ovoj fazi se razvija poslovanje poduzeća, radi se na razvoju upravljanja tvrtkom, financijama i resursima te se ide prema razvoju tima i potom tržišne strategije. Radi se na marketingu, izradi poslovnog plana i susretima s investitorima.

_TOM3833.jpg

Posljednja faza je Post-akceleracija koja nudi podršku u internacionalizaciji poslovanja s nizom aktivnosti za pristup vanjskim tržištima kapitala. Kroz rad s tehnološkim mentorom se dalje radi na razvoju tehnologije, a organiziraju se i događanja za korisnike radi umrežavanja s ostalim tvrtkama i investitorima.

Uskoro kampus Centra gaming industrije

PISMO ima i velike planove, a oni uključuju budući kampus Centra gaming industrije. Unutar Centra bit će izgrađen fakultet, studentski dom, akcelerator i prošireni inkubator. Osim infrastrukture prometnica i energane, korisnicima će biti dostupni razni sportski sadržaji, uključujući bazen, sportsku dvoranu, teniske i odbojkaške terene te teretanu na otvorenom. Kampus će nuditi i studijske programe u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, uz akceleracijski program namijenjen tvrtkama koje izlaze iz razdoblja inkubacije.

Planirano je da novi fakultetski smjerovi uključuju suradnju sa stranim i domaćim stručnjacima, čime će se osigurati visokokvalitetno obrazovanje i pristup najnovijim trendovima u industriji videoigara. Posebnost kampusa bit će prostor za testiranje videoigara s kapacitetom od 2.500 mjesta, što je jedinstvena ponuda u ovom dijelu Europe. Edukacije neće stati – nastavit će se šestomjesečni programi za Unity i Blender te tromjesečni za Unreal Engine, uz planove za uvođenje novih programa.

Osim suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu na izradi studijskih programa, PISMO surađuje s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, što omogućuje polaznicima edukacija da tijekom učenja primaju plaću. Nastavlja se suradnja sa Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Novska, te strateškim partnerima iz A1 Hrvatska, kao i partnerima iz WhiteSharka.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next