Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI.edu: AI obrazovanje u Hrvatskoj Istaknuto

VIDI.edu: AI obrazovanje u Hrvatskoj

Cijeli IT sektor jedan je od iznimno progresivnih kotačića u domaćem gospodarstvu, a u nizu hrvatskih tehnoloških tvrtki među kojima su i dva tzv. jednoroga, postoji veliki broj globalno priznatih tvrtki i potreba za radnom snagom je kontinuirana. I dok je domaći BDP u plusu, da bi se održao rast tvrtki i gospodarstva ključno je pronaći kvalificiranu radnu snagu, što je izazov s obzirom na broj stanovnika i sve izraženije negativne demografske trendove.

U svjetlu tih okolnosti, maturanti pred sobom imaju još naglašenije važnu odluku koji fakultet ili visoko učilište odabrati ako je u planu ostvariti karijeru u IT svijetu. Naš tradicionalni posebni prilog Vidi.EDU skenira domaće ponuđače STEM obrazovanja, propitkuje kvalitetu diplomanata kroz prizmu profesionalaca iz uglednih tvrtki u domaćem IT-u te otkriva posljednje trendove u nastavi.

Pristup nastavi

Domaće tvrtke već dugi niz godina koriste instrument ljetnih praksi, koje su postale obvezne na fakultetima, kako bi regrutirale nove juniore u svoje timove. Jedna je to od win-win situacija u kojima studenti dobivaju praktičnu nastavu za primjenu teorijskih znanja, fakulteti partnere koji njihovim polaznicima mogu pružiti uvid u trenutačne trendove u industriji, a tvrtke veliki bazen potencijalnih novih zaposlenika. Networking i moguće zaposlenje dodatni su benefit za studente.

Upravo praktičnu nastavu i rad na više projekata unutar samih kolegija ističe većina fakulteta kao način da studentima približe rad na stvarnim projektima u industriji. Dodatni benefit ovakvog pristupa je potreba suradnje s drugim studentima, mentorima i potencijalno naručiteljima, pa se u takvom okruženju stječu važne „meke“ vještine kao što su efektivna komunikacija, rad u timu i odgovornost prema poslu. Iako su ovi programi razgranati i pridaje im se sve više pažnje, i dalje su bolna točka koju nam kontinuirano ističu vodeći ljudi domaćih IT tvrtki.

charlesdeluvio-pjAH2Ax4uWk-unsplash.jpg

Jedan od trendova u svijetu obrazovanja mogao bi dodatno pomaknuti pristup nastavi, a radi se o e-learning platformama za učenje. Neki od vodećih svjetskih predavača koriste ovakve platforme za izrađivanje video lekcija teorije i gradiva utkanog u kurikulum. Studenti mogu kada god žele proći ta predavanja, i tada sama nastava postaje zajedničko praktično rješavanje izazova i nedoumica te napredovanje izvan konteksta osnovnog gradiva.

Očekujući AI

Neupitno najveći buzzword u proteklih nekoliko godina je AI. Umjetna inteligencija je grana koju domaći fakulteti na razne načine uvode u svoj kurikulum, a ona prava primjena koja bi mogla donijeti personalizirani pristup i neke pomake u metodologiji nastave još nije zaživjela, no tehnološki fakulteti vjerojatno će biti prvi koji će to ostvariti. Sa studentske strane, AI alati mogu olakšati studiranje, ali i biti sredstvo manipulacije. Pravi pristup je korištenje tih programa kao alate u nastavi i zadavanje zadataka studentima koje generativni AI neće moći jednostavno riješiti.

Gamifikacija je još jedan aktualan trend koji u kurikulum stavlja elemente poput onih u igrama i gdje se kroz nagrade potiče motivacija. Kvizovi i interaktivni scenariji za bodove u igri ili za prolazak kolokvija neki su elementi koji idu u tom smjeru, a mogli bi novim generacijama ponuditi dodatnu iskru za učenje.

vidi-edu-za-u-tekst-uvodni-tekst-rujan-2024-vidi-343.jpg

Jedan od nužnih pristupa koji je već dulje prisutan na vodećim svjetskim sveučilištima je interdisciplinarnost. Povezivanje različitih kompetencija vodi do novih rješenja i načina razmišljanja, a osim multidisciplinarnih timova unutar pojedinih fakulteta, domaći studenti na raspolaganju imaju i kolegije koje je pripremilo više fakulteta. Dobar primjer je studij Primijenjene kognitivne znanosti, koji je nastao kao suradnja FER-a i Filozofskog fakulteta, kao i studij Biokemijsko inženjerstvo koji stiže kao kolaboracija Medicinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te FER-a.

U vremenu u kojem je znanje vrlo dostupno, fakulteti nastoje izgraditi onaj dodatni nivo koji spaja postojeća znanja s praksom, potiče znatiželju i stvara stručnjake koji su spremni za cjeloživotno učenje. U STEM područjima je kontinuirano učenje novih tehnologija jedan od preduvjeta za uspješnu karijeru te je izlazak s fakulteta i učilišta s onom iskrom znatiželje ključan korak prema radu u industriji. Upravo sa stručnjacima iz industrije razgovarali smo o njihovom pogledu na kvalitetu domaćih tech učilišta i fakulteta, jer oni su ti koji zapošljavaju nove diplomante.

Što su nam rekli stručnjaci iz industrije, ali i ostatak priloga VIDI.edu pročitajte u cijelosti na sljedećoj poveznici:

 poster-vidiedu-2024-rujan-itbizcrunch.jpg

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next