Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Jubilarni Zagreb Connect u fokus stavio globalne uspjehe domaćih startupova Istaknuto

Jubilarni Zagreb Connect u fokus stavio globalne uspjehe domaćih startupova

U utorak, 19. prosinca 2023. najveći hrvatski startup hub ZICER održao je jubilarno izdanje konferencije Zagreb Connect. Uz predstavljanje šest startupova novog Global Growth akceleratora, odabrani su i pobjednici osme generacije Startup Factory akceleratora.

„Zadovoljan sam i ponosan na napredak koji su Startup Factory i Global Growth sudionici postigli kroz protekla dva mjeseca sudjelovanja u akceleracijskim programima. Svoje projekte i prezentacijske vještine doveli su do razine koja im je sigurna startna pozicija za daljnji rast. Čestitam svim sudionicima, a posebno pobjednicima Startup Factory programa. Danas smo kroz keynote govore i panel raspravu pokazali kako je globalni uspjeh iz Hrvatske moguć. Najbitnija je ustrajnost u radu i spremnost na kontinuiranu prilagodbu zahtjevima tržišta. Pozivam sve da prate ZICER-ove aktivnosti jer već za početak iduće godine spremamo nove atraktivne programe“, istaknuo je Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory i Global Growth.

Ključne poruke koje su poslane s panel rasprave „Kako postati globalni igrač“ jesu, između ostalih, da je Hrvatska malo tržište, ali i odličan poligon za testiranje proizvoda; da ciljna skupina u Hrvatskoj ne mora biti ista ciljna skupina u inozemstvu te da bez prisutnosti na stranome tržištu, teško možete nešto napraviti.

Raspravu je vodio Frane Šesnić, direktor ZICER-a, a svoja su iskustva rasta na međunarodnim tržištima podijelili Matija Puškar, direktor tvrtke Byte Lab Grupa, Marijan Mumdžiev, direktor Cambridge Mobile Telematics Europe, Tomislav Križan, direktor tvrtke Atomic Intelligence i Marin Mrša, direktor Peekatora. Svi ovi poduzetnici svoj su rast direktno ili indirektno gradili uz ZICER-ovu podršku.

Novi ZICER-ov akceleracijski program Global Growth fokus stavlja na izlazak i pozicioniranje hrvatskih startupova na globalnom tržištu. U program je u listopadu izabrano šest startupova s izvoznim potencijalom: BITE ME Nutrition, Bitreport, Flaster, Protosfera, RoMb Technologies i Sportreact.

Oni su samim ulaskom u program osvojili ukupno 120.000 eura, što je ravnomjerno raspoređeno na svih šest startupova. 

Zagreb Connect je bio i veliko finale prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factory. Kroz intenzivan program 14 Startup Factory finalista u ZICER-u je razvijalo svoja tehnološka rješenja s kojima su se natjecali za pobjedu i ukupan novčani fond od 30.000 eura te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a u trajanju od godine dana.

ZagrebConnect pobjednici

Prvo mjesto i 15.000 eura osvojio je tim Recall koji razvija aplikaciju koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. Radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor.

Drugo mjesto i 10.000 eura osvojio je tim Thorondrone koji razvija dronove fiksnih krila za nadzor i monitoring velikih terena opremljene AI video analitikom.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je tim VendueTech. Riječ je o proptech startupu koji se bavi istraživanjem i razvojem u domeni javnih baza podataka. Trenutno su posvećeni istraživanju, razvoju i planiranju raznih proizvoda koji bi obuhvatili širok spektar javnih aukcija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next