Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AI je trenutno rupa bez dna koja se ne isplati Istaknuto

AI je trenutno rupa bez dna koja se ne isplati

Iako burza voli pojam "umjetna inteligencija," tvrtke nisu pronašle optimalan način kako najbolje unovčiti usluge koje s njom idu.

Silicijska dolina uložila je puno u generativnu umjetnu inteligenciju, ali nije sasvim jasno hoće li se taj ulog isplatiti. Novo izvješće publikacije Wall Street Journal tvrdi da, unatoč beskrajnom hypeu oko velikih jezičnih modela i automatiziranih platformi koje ih pokreću, tehnološke tvrtke teže ostvaruju dobit kad je riječ o AI.

Na primjer, Microsoft, koji je uložio ogromne količine novca u generativni AI s milijardama uloženim u svog partnera OpenAI, gubi novac na jednoj od svojih glavnih AI platformi. Github Copilot, koji je pokrenut 2021. godine, osmišljen je kako bi automatizirao neke dijelove rada programera i iako je iznimno popularan među korisnicima, prema izvješću Journala, veliki je „gubitnik novca“. Problem je u tome što korisnici plaćaju pretplatu od 10 dolara mjesečno za Copilota, ali prema izvoru koji je intervjuiran za Journal, Microsoft je tijekom prvih nekoliko mjeseci ove godine prosječno gubio 20 dolara po korisniku. Neki su korisnici tvrtku stajali više od 80 dolara gubitaka mjesečno, rekao je izvor novinarima.

I druge platforme suočavaju se sa sličnim financijskim teškoćama. OpenAI-ev ChatGPT, na primjer, bilježi konstantno opadanje korisničke baze dok su operativni troškovi izuzetno visoki. Izvješće iz Washington Posta u lipnju tvrdilo je da chatbotovi poput ChatGPT-a praktički gube novac svaki put kad ih korisnik koristi.

Razlozi zbog kojih se poslovanje AI sektora muči su raznoliki, ali jedan je dobro poznat: AI platforme su poznate po tome da su iznimno skupe za održavanje. Platforme poput ChatGPT-a i DALL-E troše ogromne količine računalne snage, a tvrtke se muče kako smanjiti taj utjecaj. Istovremeno, infrastruktura za pokretanje AI sustava, kao što su moćni i skupi AI čipovi, također može biti skupa. Kapacitet u oblaku potreban za treniranje algoritama i pokretanje AI sustava također rapidno raste. Sva ta potrošnja energije znači da je AI otprilike toliko neprijateljski nastrojen prema okolišu koliko može biti.

Kako bi premostili činjenicu da gube novac, mnoge tehnološke platforme eksperimentiraju s različitim strategijama za smanjenje troškova i računalne snage, istovremeno isporučujući vrste usluga koje su obećali korisnicima.

Ipak, teško je ne vidjeti cijelu ovu situaciju kao nešto poput spoticanja za tehnološku industriju. AI nije samo rješenje u potrazi za problemom, već sve više postaje problem u potrazi za rješenjem. Tvrtke moraju shvatiti kako ovi alati imaju ekonomski i strateški smisao - nešto što je vjerojatno trebalo biti razjašnjeno prije nego su ih lansirali.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next