Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kalifornija i službeno pretvorila pravo na popravak uređaja u zakon Istaknuto

Kalifornija i službeno pretvorila pravo na popravak uređaja u zakon

Kalifornija je postala tek treća država u SAD-u koja je u utorak usvojila zakon o zaštiti potrošača „pravo na popravak“, nakon Minnesote i New Yorka, kada je guverner Gavin Newsom potpisao SB 244. Kalifornijski zakon o pravu na popravak prvobitno je predstavljen 2019. godine. Gotovo jednoglasno je prošao kroz državnu zakonodavnu vlast u rujnu.

„Ovo je pobjeda za potrošače i planetu, i to jednostavno ima smisla“, rekla je Jenn Engstrom, direktorica CALPIRG-a, za iFixit (koji je također bio jedan od suizdavača SB244). „Trenutno iskopavamo dragocjene minerale planeta, koristimo ih za izradu sjajnih telefona i drugih elektronika, šaljemo te proizvode širom svijeta, a zatim ih odbacujemo nakon samo nekoliko godina korištenja... Trebali bismo proizvoditi trajne stvari i biti u mogućnosti popraviti svoje stvari kada se pokvare, i sada zahvaljujući godinama zagovaranja, Kalifornijci će to konačno moći, uz Pravo na popravak“.

Ispada da Google ne nudi sedam godina zamjenskih dijelova i softverskih ažuriranja za Pixel 8 iz čiste dobrote svog korporacijskog srca koje ne kuca. Novi zakon izričito propisuje da će svi elektronički uređaji i aparati koji koštaju 50 dolara ili više, a prodaju se unutar države nakon 1. srpnja 2021. godine (da, prije dvije godine), biti obuhvaćeni zakonom čim stupi na snagu iduće godine, 1. srpnja 2024. godine.

Za opremu i uređaje koji koštaju između 50 i 99 dolara, proizvođači uređaja morat će imati na lageru zamjenske dijelove i alate, te održavati dokumentaciju tijekom tri godine. Sve što vrijedi više od 100 dolara bit će pokriveno punim sedmogodišnjim razdobljem. Tvrtke koje to ne učine bit će kažnjene s 1.000 dolara dnevno za prvo kršenje, 2.000 dolara dnevno za drugo kršenje i 5.000 dolara dnevno za svako kršenje nakon toga.

Naravno, postoje iznimke i izuzeća od ovih pravila. Ne, vaš PS5 nije obuhvaćen. Čak ni onaj novi tanji model. Nijedna igraća konzola nije obuhvaćena, niti su obuhvaćeni alarmni sustavi ili teška industrijska oprema koja „bitno utječe na opću ekonomiju države, javni interes i javno blagostanje“.

„Oduševljena sam što je guverner potpisao Zakon o Pravu na Popravak“, izjavila je državna senatorica Susan Talamantes Eggman, jedna od suizdavačica zakona. „Kao što sam oduvijek govorila, jako sam zahvalna zagovornicima koji su nas podržavali tijekom ovih šest godina i proizvođačima koji su podržali Pravo na Popravak za stanovnike Kalifornije. Ovo je zakon razuma koji će pomoći malim radionicama za popravak, pružiti izbor potrošačima i zaštititi okoliš“.

Čak je i Apple podržao ovaj zakon, što je iznenađujuće. Tehnološki div poznat po svom „zatvorenom vrtu“ ekosustava proizvoda oštro je kritizirao ideju kada je prethodno bila predložena u Nebraski, tvrdeći da bi država postala „mekka za hakere“. Međutim, tvrtka je promijenila svoj stav kada se razmatrao SB 244 i navodno je napisala pismo podrške u kojem stoji: „Podržavamo 'SB 244' jer uključuje zahtjeve koji štite sigurnost i sigurnost pojedinih korisnika kao i intelektualno vlasništvo proizvođača proizvoda“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next