Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prodaja pametnih telefona pala za 22 posto u SAD-u Istaknuto

Prodaja pametnih telefona pala za 22 posto u SAD-u

Prodaja smartphonea na sjevernoameričkom tržištu pala je za 22% u Q2 2023. godine - to su ujedno i najgore u brojke u posljednjem desetljeću. Jedina tvrtka koja je zabilježila rast u drugom kvartalu je Google. 

Portal Canalys je objavio neke stravične nove brojke za tržište pametnih telefona u Sjevernoj Americi u drugom kvartalu 2023. godine, detaljno opisujući ono što naziva „najgorim kvartalnim rezultatom u više od deset godina“. Drugi kvartal je pao za 22 posto u odnosu na prethodnu godinu, a prema tim brojkama, Canalys predviđa da će tržište pametnih telefona ukupno pasti za 12 posto u 2023. godini.

Apple je zabilježio pad od 20 posto u drugom kvartalu, ali i dalje drži dominantnu poziciju s 54 posto tržišnog udjela. Samsung je zabilježio pad od 27 posto i zauzima drugo mjesto s ukupnim udjelom od 24 posto na tržištu u drugom kvartalu 2023. godine. Motorola je sljedeća s padom od 25 posto i samo 8 posto tržišnog udjela. TCL, televizijska tvrtka koja se čini da se samo kratko bavila pametnim telefonima, najveći je gubitnik, s padom od 30 posto i udjelom od 5 posto na tržištu.

Samo je jedna tvrtka preživjela ovaj kvartal bez ozljeda, a to je zapravo Google! Iako je tvrtka na dnu ljestvice pametnih telefona, prodaja Pixel telefona je porasla za 59 posto, što je Googleu donijelo 4 posto tržišnog udjela. Ista priča bila je i prošle godine, kada se Google popeo s 1 na 2 posto udjela. Za nekoliko kvartala, tvrtka bi mogla doseći četvrto mjesto.

Najveći gubitnik na ljestvici je zapravo „ostali“ (eng. „others“), koji su pali za 43 posto, vjerojatno predstavljajući daljnju konsolidaciju tržišta Android uređaja. To uključuje proizvođače poput tvrtki OnePlus, HMD/Nokia i jeftine pretplatničke prodavače poput Blu-a. Canalys objašnjava da će se dio ovoga smanjenja tržišta niskog cjenovnog razreda vjerojatno nastaviti jer se smanjuje potražnja za prepaid uređajima. Prosječna cijena prodaje porasla je s 663 dolara na 738 dolara u odnosu na prethodnu godinu, što ukazuje da se prodaju high-end i flagship telefoni, dok jeftiniji proizvođači gube tržište. Unatoč ukupnim gubicima, Canalys kaže: „Apple i Samsung su povećali svoje isporuke uređaja iz premium segmenta s rastom od 25% i 23% u drugom kvartalu 2023.“

Godine 2022. i 2023. bile su loše za prodaju pametnih telefona, s padom od 9 i (prema trenutnom tempu) 12 posto. Canalys očekuje nešto oporavka u 2024. godini, gdje predviđa rast od 3 posto.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next