Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI-jev DALL-E i Shutterstock produžili suradnju za šest godina Istaknuto

OpenAI-jev DALL-E i Shutterstock produžili suradnju za šest godina

Zbog produženja te suradnje, OpenAI može licencirati fotografije, video materijale, glazbu i meta podatke tvrtke Shutterstock.

Shutterstock produžuje svoje partnerstvo s OpenAI-jem na još šest godina, omogućavajući AI tvrtki da trenira svoje modele koristeći Shutterstockovu opsežnu biblioteku slika, videozapisa, glazbe i metapodataka tijekom tog vremena.

Partnerstvo ove web stranice sa stock slikama s OpenAI-jem prvi je puta započelo 2021. godine. Tada je Shutterstock omogućio tvrtki korištenje svojih slika za treniranje svog modela DALL-E koji pretvara tekst u sliku — posao koji je Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, opisao kao „ključan“ za treniranje modela. Prošle godine, Shutterstock je pokrenuo „Contributor Fund“ kako bi kompenzirao umjetnike kada se njihov rad koristi za treniranje modela OpenAI-ja.

Tada je Shutterstock također integrirao OpenAI-jev generator slika izravno na svoje web mjesto i zabranio prodaju AI-generiranih slika koje nisu stvorene pomoću njihovog ugrađenog alata DALL-E. No sada, Shutterstock proširuje tu integraciju i obećava korisnicima mogućnost „uređivanja i transformacije bilo koje slike u cijeloj Shutterstockovoj biblioteci“. Shutterstock također planira donijeti značajke AI-ja na Giphy, platformu za izradu GIF-ova koju je ranije ove godine kupio od tvrtke Meta.

„Drago nam je što smo u mogućnosti licencirati visokokvalitetnu biblioteku sadržaja Shutterstocka“, izjavio je Brad Lightcap, glavni operativni direktor OpenAI-ja. „Ova proširena suradnja ne samo da poboljšava mogućnosti naših modela slika, već također omogućuje markama, digitalnim medijima i marketinškim tvrtkama otključavanje transformacijskih mogućnosti u stvaranju sadržaja i ideja“.

Za razliku od drugih platformi za dijeljenje slika poput Getty Images, Shutterstock u potpunosti prihvaća umjetnu inteligenciju i sve posljedice koje mogu slijediti. Umjetnici su izrazili zabrinutost zbog toga da se njihov rad koristi za treniranje AI modela, što je Getty Images riješio tako da je potpuno zabranio AI-generirani sadržaj na svojoj platformi. Getty Images također je podignuo tužbu protiv Stability AI, tvrtke koja stoji iza AI alata za umjetnost pod nazivom Stable Diffusion, zbog tvrdnji da je „ilegalno kopirao i obradio milijune slika zaštićenih autorskim pravima“ na svojoj web stranici.

Iako bi Shutterstock mogao vidjeti rast svoje biblioteke kroz integraciju s DALL-E-om, to možda neće spasiti platformu od pravno sivog područja koje okružuje AI-generirani sadržaj.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next