Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uskoro DORS/CLUC open source konferencija za developere i devops inženjere Istaknuto

Uskoro DORS/CLUC open source konferencija za developere i devops inženjere
Spremna je još jedna DORS/CLUC konferencija. Konferencija čija kratica u punom imenu znači Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference, već zadnjih 29 godina okuplja vrhunske IT tvrtke i pojedince iz regije i svijeta.
Održat će se u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), 11. i 12. svibnja, u organizaciji dvije neprofitne udruge – HrOpen i HULK.
Konferencija je posvećena developerskim i sistem - administratorskim temama, s fokusom na slobodne i otvorene tehnologije, otvoreni kod, otvorene norme i otvorene operacijske sustave.
20223
 
Popis predavača i preliminarni program ovogodišnje konferencije je dostupan na web stranici, a posebno ističemo ovogodišnje keynote: Marko Budiselić, suosnivač i CTO Hrvatske open source tvrtke Memgraph i Jeffrey A. McGuire, tvrtke Open Strategy Partners, Lina Ceballos projektni manager u Free Software Foundation Europe i Zvonimir Sabljić, pokretač još jedne Hrvatske open source tvrtke – Ptyhagora.
 
Marko Budiselić, Memgraph
 
Marko BudiselicPrvi keynote konferencije, Marko Budiselić, je co-founder i CTO Memgrapha. Memgraph je, kao što ime daje naslutiti, relativno nova i brzorastuća graf baza podataka otvorenog koda, koja olakšava život programerima koji se bave pohranom i algoritmima grafova. Razvijena je u modernom C++-u, distribuirana je te optimizirana za brzinu i skalabilnost u grafovskom kontekstu.
 
Marko će održati predavanje o izazovima vođenja tvrtke, upravljanja i razvoja alata otvorenog koda u poslovnom okruženju, te na taj način opisati put Memgrapha kao tvrtke, ali i kao tehnologije. Marko se u svom radu oslanja na tehnologije kao što su C++, Python i Rust.
 
Jeffrey A. McGuire, Open Strategy Partners
 
Jeffrey McGuireJeffrey A. “jam” McGuire, partner je tvrtke Open Strategy Partners, gdje pomaže organizacijama da rastu uz pomoć otvorenog koda, metoda poslovanja i poslovne kulture. U svojem radu pokušava spojiti vrijednosti koje proizlaze iz tehnologije, s ljudima koji bi trebali za te vrijednosti i tehnologije saznati. Jam to postiže predavanjima i sudjelovanjem u podcastima, ali i pomaže tvorcima samih tehnologija da pronađu odgovarajuću poruku za svoje postojeće i buduće korisnike.
 
Na konferenciji će održati dva predavanja: keynote o otvorenim tehnologijama i otvorenom kodu - analitički pogled na uspjeh u zadnje 24 godine, te pogled u budućnost - kamo dalje; i drugo predavanje o tome kako razumjeti bitne tehnološke činjenice softvera kao alata ili proizvoda, te kako ih primijeniti za stvaranje plana komunikacije koja će povećati njeno prihvaćanje i korištenje.
 
Jeffreyev pristup tehnologiji i marketingu, pronalaženju ljudskosti u kompleksnim tehnološkim rješenjima i njegova posvećenost otvorenim tehnologijama i tvorcima otvorenih tehnologija su svakako ostavili traga na FOSS zajednici u zadnjih 15 godina. Ne propustite njegovo predavanje.
 
Lina Ceballos, Policy Project Manager at the FSFE
 
Lina Ceballos 450x660Lina se zalaže za slobodu softvera vodeći računa da tehnologija ne potkopava prava ljudi. Posjeduje iskustvo u praćenju zakonodavnih procesa u EU-u te surađuje s različitim dionicima i donositeljima odluka.
 
Na konferenciji će objasniti kako političke odluke i njihova provedba imaju veliki utjecaj na slobodni softver, njegov ekosustav i njegove zajednice. Uz pomoć okvira našeg projekta “Javni novac? Javni kod!", FSFE zagovara zakone koji zahtijevaju da javno financirani softver razvijen za javni sektor bude javno dostupan pod licencom za slobodan softver. U svojem predavanju napravit će kratak pregled prethodnih i tekućih tema EU politike, dajući poseban fokus na propise o interoperabilnoj Europi, potrebi da pristup u EU bude "Free Software first" i objasniti ključnu ulogu koju drugi dionici, posebno civilno društvo, moraju igrati u svemu tome.
 
Zvonimir Sabljić, pokretač projekta i tvrtke Pythagora
 
Zvonimir SabljicZvonimir je inženjer i tehnološki poduzetnik s diplomom magistra informatike. Osnovao je AWW (A Web Whiteboard), koji je postao glavni igrač na tržištu online bijelih ploča. Pod njegovim vodstvom AWW se proširio na 1,5 milijuna aktivnih korisnika mjesečno, s Appleom kao najvećim kupcem. Zvonimir uvijek istražuje nove prilike za plasiranje vrhunskih rješenja na tržište, dok je trenutačno usredotočen na uvođenje sljedećeg koraka u automatizaciji testiranja softvera putem Pythagore.
 
Na konferenciji će ispričati što je Pythagora i kako je nastala iz jednostavnih razloga - sav softver zahtijeva testiranje, a danas su automatizirani testovi uvjeti za izradu skalabilnih web aplikacija. Dobro financirani tehnički timovi troše 20-30% svog vremena na pisanje i održavanje automatiziranih testova. Međutim, programeri jednostavno ne vole trošiti vrijeme na pisanje testova kada mogu raditi na uzbudljivim novim osnovnim značajkama.
Pythagora, alat otvorenog koda, stvara automatizirane integracijske testove analizom aktivnosti poslužitelja bez potrebe za pisanjem i jednog retka programskog koda.
 
Open 4 Business
 
Open 4 Business je poslovni networking događaj, sastavni dio DORS/CLUC konferencije, te je namijenjen je svima koji su zainteresirani za uspostavljanje novih poslovnih kontakata, pronalazak novih projekata i razmjenu ideja s drugim stručnjacima.
 
Ukoliko želite najaviti svoje sudjelovanje ostalim poslovno-orijentiranim posjetiteljima i time dopustiti organizatorima da objave link na web stranice vaše tvrtke, prijavite se na stranici Open 4 Business događaja, a zauzvrat možete očekivati umrežavanje s tvrtkama kao što su Red Hat, EDB, Nimium, Canonical, Open IT, openSUSE i druge.
Više informacija kako sudjelovati i tko će se sve pojaviti na Open 4 Business možete pronaći na web stranici konferencije: https://www.dorscluc.org/open-4-business/
 
DC20222
 
OpenDataConnected
 
OpenDataConnected je inicijativa članova HrOpena, od koje je nastala istoimena konferencija opendataconnected.eu.
 
U sklopu OpenDataConnected, na DORS/CLUC će nastupiti predstavnici Nizozemskog Ministarstva zdravstva i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, koji će u sklopu OpenDataConnected tracka organizirati i datathon, te Angela Baker, Data Assurance Programme Lead iz britanske organizacije the Open Data Institute.
 
 
Prijavite se
 
Za čitatelje Vidija, osiguran je popust od 10%, do 7. svibnja 2023., uz korištenje koda DORSCLUCVidi23 pri kupovini ulaznice putem www.dorscluc.org/tickets. Požurite, ulaznice su dostupne, ali se broj dostupnih brzo smanjuje. Vidimo se na Dorsima!
na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next