Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zajedno jači - DORS/CLUC 2024 Istaknuto

Zajedno jači - DORS/CLUC 2024

Prijetnja slobodnom kodu ovaj put dolazi od koda.

Sredinom svibnja, održana je naša najveća konferencija posvećena otvorenim računarskim sustavima DORS/CLUC. Kroz godine održavanja, konferencija je izrasla u respektabilni međunarodni događaj koji privlači brojne goste iz cijele regije, Europe, ali i svijeta.

Tako se i ove godine događaj održao isključivo na engleskom jeziku, kako bi svi posjetitelji mogli jednako uživati u cjelokupnom programu. Već poznate hodnike Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ovaj put su zamijenili prostori Sveučilišta Algebra, koji je bio i glavni sponzor događanja.

 

20240517_1135160-za-temu-dors-cluc-2024-vidi-339-itbizcrunch.jpg

Tomaž zaman opisao je težak put inovatora u stvaranju novog proizvoda. U njegovom slučaju, radi se o ruteru koji bi, kada bude dovršen, trebao biti bolji od postojećih na tržištu

 

U privatnosti modernog kampusa, događaj se mogao odviti kroz više dana, pa je tako prvi dan bio rezerviran za networking između kompanija, dok su četvrtak i petak bili rezervirani za brojna predavanja istaknutih svjetskih i domaćih stručnjaka u području otvorenog koda. Vikend je obogatio hackathon, u kojem su snage odmjerili vrhunski profesionalci.

 

Profesionalci za profesionalce

DORS/CLUC je izuzetno tehnološki orijentirana konferencija za zaljubljenike u otvoreni kod, pa je praćenje teško za nekog van struke. Ipak, posjetitelji su kroz godine dobro naučili da s konferencije odlaze s novim saznanjima, kvalitetnim predavanjima koje će primijeniti u praksi, ali i brojnim novim poznanstvima. No to ne znači da se nije propitkivao značaj otvorenog koda u današnjem svijetu.

On danas ima veće prijetnje no ikad, ne samo od strane korporacija, već i samog koda. Naravno, govorimo o umjetnoj inteligenciji koja ima pristup repozitorijima koda poput GitHuba, gdje bez obeštećenja ili barem priznavanja rada originalnog autora uzima kod kako bi proceduralno generirala odgovor na bezbrojna pitanja programera diljem svijeta. ChatGPT, GitHub Copilot i slični, najčešći su oblik uporabe proceduralno generiranih tekstualnih jezika, a svako novo izdanje sve dublje prodire u intelektualno vlasništvo programera.

 

potpis-broj-2-za-temu-dors-cluc-2024-vidi339-itbizcrunch.jpg

Open4Business: Prvi dan konferencije bio je prilika da izlagači predstave svoje kompanije drugim tvrtkama i ostvare potencijalne poslovne suradnje

 

Želimo li onda uopće koristiti javne repozitorije i kako zaštititi svoj kod? Zagovornici otvorenog koda žele zajedno razvijati nove tehnologije i dijeliti znanje, no ono nije javno dobro. Važno je da korišteni kod ostane otvoren i dostupan. Samo tako zajednica može rasti i razvijati se. Prepustimo li sve letargiji, stvorit će se domino efekt gdje će kompanije iza AI sustava preuzeti zasluge za prethodno napisan otvoreni kod.

 

20240517_121630-za-temu-dors-cluc-2024-vidi339-itbizcrunch.jpg

Programski jezik D: Osim što može kompajlirati klasični C++ kod, jezik D dozvoljava razne novitete poput korištenja import unutar funkcija.

 

Da bi ostala zdrava, zajednica mora biti zaštićena od regulatornih tijela, inače desetljeća predanog rada i zalaganja postaju upitna, kao i budućnost. Na dva dana konferencije smo uživali u desecima predavanja, iz područja programiranja, sigurnosti, embedded sustava i brojnih drugih, te smo dobili uvid u startupove i kompanije koje razvijaju odlične sustave i proizvode temeljene na otvorenom kodu.

 

potpis-broj-4-za-temu-dorscluc-2024-vidi-339-itbizcrunch.jpg

Korisne vještine: Posjetitelji su mogli naučiti ponešto o embedded sustavima u praksi

 

DORS/CLUC okuplja rijetko viđenu homogenu zajednicu profesora, profesionalaca i entuzijasta s istim ciljem. Teško je pronaći toliko susretljivu zajednicu spremnu za odgovore na sva postavljena pitanja. Konferencija je stekla respektabilan međunarodni status i želimo im još brojne godine uspješnog rada, sve većih i brojnijih izdanja konferencije i popularizacije otvorenog koda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next