Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nova imena u Toshibinom nadzornom odboru, tvrtka sve bliže prodaji Istaknuto

Nova imena u Toshibinom nadzornom odboru, tvrtka sve bliže prodaji

Dioničari Toshibe izabrali su dva nova člana nadzornog odbora iz redova aktivističkih hedge fondova.

Članovima nadzornog odbora Toshibe postali su Nabeel Bhanji, viši direktor portfelja u tvrtci Eliott Management, Eijiro Imai, direktor Farallon Capital Managementa, i Akihiro Watanabe, direktor iz američke investicijske banke Houlihan Lokey.  Ukupno je imenovano sedam novih članova nadzornog odbora, dok je za njih šest mandat produljen.

Odluka donesena tijekom godišnje skupštine dioničara upućuje na zaključak kako bi mogli prevladati oni koji zagovaraju opcije mogućeg preuzimanja te tvrtke.

Odmah nakon glasovanja direktorica Mariko Watahiki podnijela je ostavku. Ta bivša sutkinja vrhovnog suda protivila se izboru Bhanjija i Imaija jer je smatrala kako bi njihovo imenovanje moglo donijeti prevagu aktivistički nastrojenim investitorima.

Deset ponuda za preuzimanje

Dosad je tek manji broj većih japanskih tvrtki pripustio takve investitore u svoje nadzorne odbore. Farallon i Elliott zajedno drže oko deset posto udjela u Toshibi. Dioničari aktivisti ukupno kontroliraju oko četvrtinu njenih dionica. 

Toshiba je posebno značajna zbog niza kriza vezanih uz knjigovodstvo i upravljanje od 2015. godine do danas, kao i napetih odnosa s aktivističkim investitorima koji su bili izgubili povjerenje u upravu.

Ranije ove godine dioničari su odbili planove o podjeli Toshibe na dvije tvrtke, zbog čega se uprava morala ponovno baciti na promišljanje strategije.

Napetosti su dosegle vrhunac prošle godine kad je istraga koju su dioničari aktivisti naručili došla do zaključka kako je Toshiba potajno dogovorila s japanskim Ministarstvom trgovine oko blokiranja inozemnih ulagača tijekom skupštine dioničara 2020. godine. Ministarstvo trgovine nuklearne i obrambene tehnologije te tvrtke smatra strateški važnom imovinom.

Toshiba je dosad dobila osam inicijalnih prijedloga o preuzimanju nakon kojih bi bila delistirana s tržišta kapitala, kao i dva koja predviđaju nastavak trgovanja njenim dionicama na burzama. Uskoro bi taj popis trebao biti sveden na nekoliko odabranih ponuđača, koji će od srpnja krenuti u dubinsku provjeru stanja u kojem se tvrtka nalazi.

Procjenjuje se kako bi Toshiba mogla vrijediti do 22 milijarde američkih dolara, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next