Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Toshiba bi mogla biti delistirana s tržišta kapitala Istaknuto

Toshiba bi mogla biti delistirana s tržišta kapitala

Cijena dionice Toshibe naglo je porasla nakon što je Bain Capital počeo ispitivati teren za mogući otkup dionica.

Do porasta od 6,7 posto došlo je uslijed špekulacija kako bi dionica japanskog konglomerata mogla postati predmetom cjenovnog nadmetanja globalnih investicijskih tvrtki koje žele delistirati Toshibu.

Najveći dioničar te tvrtke, singapurski Effissimo Capital Management, objavio je kako je pristao prodati udio od 9,9 posto Bain Capitalu ako američki fond objavi ponudu. Predstavnici Baina su također razgovarali s više drugih Toshibinih dioničara o mogućem preuzimanju njihovih udjela. Effissimo je zasad jedini koji je to javno potvrdio.

I druge su tvrtke zainteresirane za kupovinu udjela u Toshibi kako bi ju uklonili s javnog tržišta kapitala, piše Reuters. Dogovor Baina i Effissima u tome ih navodno neće omesti.

Problem su osjetljive tehnologije i nacionalna sigurnost

Drama oko sudbine 146 godina stare tvrtke nastavlja se nakon što je iz nje u studenom prošle godine stigla najava plana o razdvajanju na tri tvrtke kako bi se udovoljilo dioničarima koji traže radikalne promjene nakon godina financijskih i skandala vezanih uz upravljanje.

Tijekom petomjesečnog internog pretresa stanja prije nastanka plana Toshiba je pregovarala s investitorima, ali nije se bavilama ponudama, navodeći kao razloge japanski zakon o nacionalnoj sigurnosti i potencijalno protivljenje regulatornih agencija.

Jedna je globalna investicijska tvrtka ispitivala Toshibinu upravu mogućnosti o otkupu dionica, istaknuvši kako bi mogli dati ponudu ako su u Toshibi za to zainteresirani.

Japanski ministar gospodarstva Koići Hagiuda je upozorio kako Toshiba u vlasništvu ima tehnologije važne za nacionalnu sigurnost, poput onih vezanih uz nuklearnu energiju i poluvodiče, pa je važno te segmente poslovanja zadržati i razvijati ih.

Najavio je kako će japanska vlada pomno pratiti daljnji razvoj događaja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next