Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU priprema ubrzanje prijelaza na obnovljive izvore energije Istaknuto

Frans Timmermans Frans Timmermans Georges Boulougouris

Europska unija mogla bi postaviti ambicioznije ciljeve za prijelaz na obnovljive izvore energije.

Države-članice Unije dogovorile su zajedničko smanjenje neto emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine u odnosu na razine zabilježene 1990. godine. Do 2050. bi tih 27 država trebalo imati neto neutralne emisije.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu Europska komisija predložila je smanjenje uvoza ruskog plina za dvije trećine do kraja ove godine i počela pripremati planove kako postupno u potpunosti ga ukloniti do 2027. godine.

Naglasak na obnovljivim izvorima

Kako je najavio potpredsjednik Europske komisije za klimatske promjene Frans Timmermans, prijedlog plana prestanka korištenja fosilnih goriva iz Rusije, nazvan Repower EU, trebao bi biti predstavljen tijekom svibnja.

Taj bi plan mogao postaviti još ambicioznije ciljeve energetske tranzicije, poput primjerice većeg udjela obnovljivih izvora energije do 2030. Trenutno je planirano da Unija podigne udio tih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 40 posto do 2030. godine, piše Reuters.

Međunarodna agencija za energiju je početkom ožujka poručila kako Europska unija ne bi trebala potpisivati nove ugovore o opskrbi prirodnim plinom s Rusijom.

Preporučili su pronalaženje alternativnih izvora, ubrzavanje novih projekata solarnih i vjetroelektrana, maksimalno korištenje nuklearne i energije proizvedene korištenjem biomase te ubrzavanje zamjene plinskih bojlera i toplinskih pumpi, između ostalog.

Tijekom 2021. godine po prvi put u povijesti na globalnoj je razini 10 posto električne energije generirano putem solarnih i vjetroelektrana.

Lani je više od 50 država diljem svijeta proizvodilo više od deset posto struje koristeći pogone na Sunce i vjetar. Najbrža preobrazba u tom smjeru zabilježena je u Nizozemskoj, Australiji i Vijetnamu, gdje su do spomenutog udjela došli tijekom zadnje dvije godine.

U deset je država taj udio bio veći od 25 posto. Na prvom je mjestu Danska, s 52 posto.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next