Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel obustavio poslovanje u Rusiji, osudio napad na Ukrajinu Istaknuto

Intel obustavio poslovanje u Rusiji, osudio napad na Ukrajinu

Nakon što su tijekom prošlog mjeseca zaustavili isporuke kupcima u Bjelorusiji i Rusiji, u Intelu su otišli i korak dalje. Pridružili su se rastućem broju tvrtki koje su obustavile poslovanje u Rusiji.

Priopćili su kako osuđuju rat protiv Ukrajine, pozvali na brzo smirivanje stanja i naveli kako su poduzeli korake potrebne radi održavanja redovnog poslovanja ne bi li šteta po njihovo globalno poslovanje zbog ovog poteza bila svedena na najmanju moguću mjeru. Ujedno su najavili podršku za 1.200 njihovih zaposlenika u Rusiji.

Ukrajinske vlasti pozvale su američke softverske i tvrtke koje se bave računalstvom u oblaku na prekidanje poslovanja s Rusijom.

Zbog blokade je moguća kriza IT sustava

Na obustavu isporuka odlučili su se i u IBM-u, čiji su web poslužitelji - uz Dellove i HP-ove - među najčešće korištenima na ruskom tržištu, piše Reuters.

Među tehnološkim divovima koji su se priključili blokadi Rusije su Apple (obustavili su prodaju svojih priozvoda nakon početka rata), AMD, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Adobe i General Electric, između ostalih. Očekuje se kako bi prestanak poslovanja tih tvrtki mogao izazvati krizu informatičkih sustava u Rusiji, zbog koje bi moglo doći do prekida pružanja telekomunikacijskih usluga i smetnji u redovnom poslovanju.

Spotify je - zajedno s CNN-om, ABC-om i BBC-jem - obustavio pružanje usluga nakon što su ruske vlasti donijele novi zakon koji drastično ograničava slobodu govora.

Američke vlasti su krajem prošlog mjeseca rusku tvrtku za računalnu sigurnost Kaspersky Lab uvrstile na popis nepoželjnih u Sjedinjenim Državama.

Google je najavio sprječavanje monetizacije oglasa uz sadržaje na njegovim servisima kojima se niječe ili podržava rat u Ukrajini.  Apple, Google i Microsoft također su blokirali aplikacije povezane s Russia Today i Sputnik, medijima u vlasništvu ruske države.

Sjedinjene Države i više drugih država ranije su blokirale izvoz procesora, telekomunikacijske opreme i drugog hardvera u Rusiju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next