Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci će Ruse pritisnuti slično kao i Huawei? Istaknuto

Amerikanci će Ruse pritisnuti slično kao i Huawei?

Sankcije protiv vlasti predsjednika Vladimira Putina mogle bi obuhvatiti brojne ključne tehnologije, od procesora do kvatnog računalstva.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je kako je pripremila dodatne mjere kojima će Rusiji uskratiti pristup tehnologijama ključnim za gospodarstvo i vojsku u slučaju napada na Ukrajinu.

Prije toga su već bili uveli sankcije dvjema ruskim bankama i izolirali ju od mogućnosti financiranja, a pod sankcijama se našla i tvrtka koja nadzire gradnju plinovoda Sjeverni tok 2.

Nije precizirano o kojim se sve tehnologijama radi. Ali, Rusija bi zbog američkih mjera mogla ostati bez poluvodiča i druge napredne tehnologije koju se koristi u vojnoj i tehnološkoj industriji slično kao što je Huawei bio ostao bez pristupa Googleovim servisima i drugim tehnologijama, piše New York Times.

Duga ruka Amerikanaca

Naime, američki dužnosnici mogu ograničiti izvoz u Rusiju ne samo iz te države, već iz bilo koje na svijetu ako koristi američku tehnologiju, što uključuje softver i strojeve. Među područjima koja bi se mogla naći na udaru su umjetna inteligencija, kvantno računalstvo, biotehnologija, robotika, nadzvučni letovi...

Čipovi u tom scenariju mogu biti posebno neugodni. Naime, čak i pri proizvodnji izvan Sjedinjenih Država pri izradi i testiranju često se koriste američke tehnologije.

Amerikanci se nadaju kako će time Rusima onemogućiti povećanje prihoda mimo prodaje rudnih bogatstava. Nafta i plin trenutno čine dvije trećine prihoda od izvoza i pola proračuna ruske države.

Naravno, malo koja od tih sankcija će imati neposrednog učinka na trenutnu situaciju na terenu. A i Rusija drži tek 0,1 posto globalnog udjela u narudžbama čipova.

Uz to, rat u Ukrajini mogao bi pogoršati krizu s opskrbom poluvodičima na globalnoj razini. Ta je država važna lokacija za pročišćavanje neona, plina kojeg se koristi u proizvodnji poluvodiča.

Ruska vlada najavila je kako će na američke sankcije uzvratiti preciznim, snažnim i po Amerikance bolnim mjerama, piše Insider. Odmazda bi mogla ciljati osjetljivu američku imovinu. Sankcije ih, poručili su iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, neće omesti u obrani njihovih interesa.

Više ukrajinskih državnih web odredišta i banaka bilo je nedostupno nakon što su se našli pod udarom masovnog DDoS napada i prije no što su počela vojna djelovanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next