Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kaspersky Lab i dva kineska telekoma su nepoželjni u SAD-u Istaknuto

Kaspersky Lab i dva kineska telekoma su nepoželjni u SAD-u

Američka regulatorna agencija Federal Communications Commision (FCC) uvrstila je Kaspersky Lab na popis tvrtki koje predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Uz rusku tvrtku za računalnu sigurnost na popisu nepoželjnih u Sjedinjenim Državama također su se našli China Telecom (Americas) i China Mobile International USA.

Tim je potezom onemogućena nabava robe i usluga tih tvrtki korištenjem sredstava iz FCC-ovog fonda Universal Service, vrijednog osam milijardi američkih dolara, koji podržava uvođenje telekomunikacija u ruralna područja, dijelove SAD-a gdje žive ljudi slabijih primanja i institucija poput škola, knjižnica i bolnica.

FCC je prošle godine na taj popis - predviđen za dobavljače komunikacijske opreme i pružatelje usluga - stavila pet kineskih tvrtki, među kojima su bili Huawei i ZTE, temeljem zakona usvojenog 2019. godine. Zbog istih razloga su onemogućili ulazak China Mobileu na američko tržište 2019. godine.

Kinezi zaprijetili odlučnim mjerama

Kaspersky je prva ruska tvrtka koja se našla na njemu.

U obrazloženju odluke o uvrštavanju navedeno je kako se time želi osigurati računalne mreže u SAD-u od upada entiteta koje podržavaju kineske i ruske vlasti, a koji se mogu baviti špijunažom ili na druge načine naštetiti američkim interesima.

Ruska invazija na Ukrajinu i nedavna upozorenja američkog predsjednika Joea Bidena o mogućim kibernetičkim napadima iz Rusije zbog sankcija nisu izravno navedeni kao razlozi za njeno donošenje.

Američki dužnosnici već dulje vrijeme tvrde kako softver tvrtke Kaspersky može biti zlorabljen za ubacivanje zlonamjernog softvera. Još su 2017. godine zabranili njegovo korištenje u mrežama saveznih vlasti u SAD-u.

Kaspersky je te optužbe redovno odbacivao. Odlukom FCC-a su razočarani i smatraju kako je neutemeljena te politički motivirana.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu objavilo je kako je FCC zlorabio moć kako bi ju zlonamjerno upotrijebio protiv kineskih telekoma, piše Reuters. Pozvali su SAD da odmah prestanu s nerazumnim ograničavanjem rada kineskih tvrtki te najavili odlučne mjere kako bi zaštitili njihova prava i interese.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next