Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nepoznati haker nudi na prodaju ukradene podatke milijarde Kineza Istaknuto

Nepoznati haker nudi na prodaju ukradene podatke milijarde Kineza

Neimenovani haker tvrdi kako raspolaže bazom šangajske policije s podacima o milijardu kineskih građana.

Pokaže li se ta tvrdnja točnom, bit će to jedna od najvećih krađa podataka u povijesti.

Haker, o kojemu je zasad poznat samo nadimak ChinaDan, objavio je tijekom prošlog tjedna na forumu Breach Forums ponudu u sklopu koje je spreman odreći se više od 23 terabajta podataka u zamjenu za 10 bitcoina (odnosno oko 200 tisuća američkih dolara).

Među ukradenim podacima su imena, adrese, mjesta rođenja, brojevi osobnih iskaznica i telefona te podaci o kršenju zakona. Navodno su u paketu i podaci o maloljetnim osobama.

Kobna pogreška pri implementaciji?

Šangajske vlasti i policija zasad nisu potvrdili kako je do krađe podataka doista i došlo. Ako su podaci ukradeni iz kineskog Ministarstva javne sigurnosti, to bi moglo stvoriti niz ozbiljnih problema.

Dosad je jedino Wall Street Journal izašao s tvrdnjom kako su uspjeli potvrditi krađu manjeg dijela podataka.

O objavi ChinaDana bilo je puno govora na društvenim mrežama Wiebo i WeChat, gdje su brojni korisnici bili zabrinuti zbog toga što bi krađa njihovih podataka mogla biti stvarna. Hashtag data leak bio je blokiran na Weibu u nedjelju poslijepodne.

Glavni izvršni direktor Binancea Zhao Changpeng rekao je kako su u toj platformi za razmjenu kriptovaluta pojačali proces provjere korisnika nakon što su otkrili prodaju podataka mlijarde stanovnika jedne azijske države na tamnom webu.

Kako je naveo, do krađe je moguće došlo zbog zlorabe sigurnosnog propusta pri implementaciji tražilice Elastic Search u jednoj državnoj agenciji, piše Guardian.

Kina se obvezala poboljšati zaštitu korisničkih podataka online i uputila svoje tehnološke divove kako trebaju osigurati njihovu sigurniju pohranu nakon što su se pojavile javne pritužbe zbog zlorabe i lošeg upravljanja. Prošle je godine ta država također usvojila zakone o upravljanju osobnim podacima i informacijama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next