Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PayPal preuzima japansku tvrtku za mini kredite za 2,7 mlrd. USD Istaknuto

PayPal preuzima japansku tvrtku za mini kredite za 2,7 mlrd. USD

PayPal će za 2,7 milijardi američkih dolara preuzeti japansku tvrtku Paidy koja se bavi kupi sad - plati kasnije poslovanjem.

Do akvizicije dolazi nakon što je PayPalov konkurent Square prošlog mjeseca za 29 mlrd. USD preuzeo australsku tvrtku Afterpay, što je označilo početak konsolidacije u sektoru financijske industrije koji je u ubrzanom usponu zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

U PayPalu namjeravaju time proširiti svoje kapacitete, distribucijske kanale i značaj na japanskom tržištu, trećem po veličini digitalnom tržištu na svijetu.

Boom potaknut pandemijom

Potaknut državnim subvencijama tijekom pandemije, poslovni model kupi sad - plati kasnije bio je iznimno uspješan i naglavce je okrenuo tržište potrošačkih kredita. Tvrtke koje se njime bave ostvaruju prihode naplatom naknade trgovcima za kreiranje ponude mini zajmova na mjestu prodaje, koje kupci mogu otplatiti u ratama bez kamata i bez provjere kreditne sposobnosti.

Model kupi sad - plati kasnije je, piše Reuters, među velikim dobitnicima pandemijske krize jer je velik broj ljudi odabralo kupovinu i plaćanje računa online kako bi smanjilo rizik izlaganja virusu. U taj su segment financijske industrije već ušle brojne tvrtke. Navodno se za to pripremaju i teškaši kao što su Apple i Goldman Sachs.

PayPal se smatra tržišnim predvodnikom. Broj korisnika usluga te tvrtke porastao je na više od 400 milijuna diljem svijeta otkako je pandemija počela.

Paidy ima više od šest milijuna registriranih korisnika koje opslužuje pri kupovini online. U tu su tvrtku uložili, između ostalih, Soros Capital Management, Visa i japanska tvrtka za trgovanje Itochu. Nagađalo se kako se u Paidyju spremaju za javnu ponudu dionica, ali su se na kraju ipak odlučili prihvatiti PayPalovu ponudu.

Nakon preuzimanja nastavit će poslovati kao zasebna tvrtka i zadržati svoj brend. Osnivač i predsjednik upravnog odbora Russell Cummer i glavni izvršni direktor Riku Sugie ostat će na tim pozicijama.

Transakcija bi trebala biti okončana tijekom posljednjeg tromjesječja ove godine. Ne bi trebala u značajnoj mjeri utjecati na PayPalovu zaradu za 2021.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next