Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba ima novog šefa financija Istaknuto

Alibaba ima novog šefa financija

Kineski div e-trgovine Alibaba reorganizirao je poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu te postavio novog šefa financija.

Do promjena dolazi u trenutku kad se Alibaba suočava sa sve žešćom konkurencijom, usporavanjem rasta kineskog gospodarstva i pojačanim pritiskom regulatornih agencija.

U sklopu restrukturiranja bit će oformljene dvije nove poslovne jedinice, po jedna za digitalnu trgovinu u Kini i inozemstvu. Cilj je Alibabu učiniti agilnijom tvrtkom i ubrzati njen rast.

Fokus na globalizaciji poslovanja

Novi će međunarodni odjel digitalne trgovine obuhvatiti AliExpress (bavi se prodajom trgovinama u Europi i Južnoj Americi), tvrtku s jugoistoka Azije Lazada i Alibaba.com (prodaja poslovnim korisnicima u inozemstvu). Predvodit će ga Jiang Fan, dosad na čelu ključih tržišta u Kini.

Taj se potez tumači kao korak dalje u fokusiranju na globalizaciju poslovanja, uz poticanje rasta računalstva u oblaku i potrošnje na domaćem tržištu. U Alibabi se nadaju kako će tako privući novi promet i doći do novih prilika za rast.

Novi odjel za domaće tržište objedinit će dvije glavne platforme u Kini, Tmall i Taobao. Na njegovom će čelu biti Trudy Dai, dosad zadužena za niz Alibabinih platformi. Upravljat će svim platformama u Kini, među kojima su Taocaicai, Taobao Deals i Lingshoutong.

Toby Xu, dosadašnji zamjenik šefice financija Maggie Wu, zamijenit će ju na toj poziciji od travnja iduće godine, piše Reuters. Xu je u Alibabu došao iz PWC-a prije tri godine.

Iz Alibabe je tijekom prošlog mjeseca stigla najava smanjenja prognoza godišnjeg rasta prihoda na razinu najmanju otkad su dionice te tvrtke izlistane na tržištima kapitala 2014. godine. Najsporiji rast ikad zabilježila je prodaja tijekom Dana samaca, njihovog najvećeg godišnjeg prodajnog događanja.

U travnju ove godine kineske vlasti kaznile su Alibabu s rekordnih 2,8 milijardi američkih dolara globe zbog zlorabe dominantnog tržišnog položaja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next