Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Uber odlazi iz Rusije, Yandex preuzeo njihovo poslovanje za milijardu USD Istaknuto

Uber odlazi iz Rusije, Yandex preuzeo njihovo poslovanje za milijardu USD

Ruski internetski div Yandex otkupio je Uberov udio u njihovoj grupaciji za autonomna vozila te servisima Yandex.Eats, Yandex.Lavka i Yandex.Delivery za blizu milijardu američkih dolara.

Nakon transakcije Yandex je preuzeo potpuno vlasništvo nad sve četiri tvrtke.

Yandexova grupacija koja se bavi tehnologijama za autonomna vozila izrasla je iz MLU B.V., zajedničkog ulaganja Yandexa i Ubera 2018. godine, kada je Uberovo poslovanje u Rusiji povezano sa servisom Yandex.Taxi. U to je vrijeme Uber zadržao 36,6 posto udjela u novoj tvrtci.

Prošle je godine grupacija izdvojena u zasebnu tvrtku, u kojoj je Uberov udio pao na 18,2 posto. Taj je udio Yandex sad preuzeo. Također su preuzeli Uberov udio od 33,5 posto u servisu za dostavu hrane, namirnica i pokrivanje dostave neposredno do korisnika.

Trebao je biti IPO, ali...

Još 2019. godine Yandex i Uber su navodno razmatrali mogućnost javne ponude dionica za njihovo zajedničko ulaganje. U banci Morgan Stanley procijenili su kako bi taj IPO mogao biti vrijedan oko 7,7 mlrd. USD. No, stvari su očito krenule drugim tijekom.

Sudeći po navodima u Uberovom izvješću američkom regulatornom tijelu Securities and Exchange Commission, preuzimanja su dio većeg restrukturiranja u Yandexu koje će se odigrati u dvije faze. Yandex će nastaviti ekskluzivno koristiti Uberov brend u Rusiji i drugim državama do kolovoza 2030. godine.

Za Uber - koji je u drugom tromjesječju ove godine zabilježio gubitak od 509 milijuna USD prije poreza, kamata, amortizacije i deprecijacije - ovo bi mogao biti isplativ izlazak iz partnerstva, piše Tech Crunch.

Podsjećamo, prije pet godina povukli su se iz Kine tako što su prodali svoje poslovanje tamošnjoj tvrtci Didi Chuxing, s kojom su se neuspješno borili i na to potrošili milijarde američkih dolara. U Europi imaju problema s regulatornim tijelima u više država (kao i druge tvrtke sa sličnim modelom poslovanja), dok na domaćem američkom tržištu ne prestaje rasprava oko toga kako klasificirati ljude koji rade za njih.

Njihov konkurent Lyft je ove godine prodao svoj odjel za autonomna vozila Toyoti za pola milijarde USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next