Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VIDI br. 254: Hrvatski roboti u primarnom krugu nuklearke Istaknuto

VIDI br. 254: Hrvatski roboti u primarnom krugu nuklearke

Novi VIDI je na kioscima! Cool priču o ljudima koji stoje iza hrvatske visokotehnološke tvrtke poznate i priznate u čitavom svijetu možete pronaći u časopisu VIDI br. 254. Vjerujemo da ćete se jako iznenaditi kada vidite da u Hrvatskoj imamo tvrtku koja proizvodi robote koji su u stanju raditi u uvjetima kakvi vladaju u opasnom ozračenom okolišu nuklearnih elektrana, a uskoro će stići i u fuzijske.

U našem usporednom testu sučelili smo top 1440p monitore od 27 i 34 inča, koji sve više privlače korisnike, posebice gamere, jer prema našem mišljenju donose omjer rezolucije i veličine ekrana koji je idealan za trenutačni hardver.

U novom Vidiju donosimo temu broja pod nazivom "IoT mikrokontroleri i veliki vodič za BBC: Microbit i Arduino". U njoj smo predstavili najbolje mikrokontrolere na pločicama kao idealan ulazak u IoT projekte. Donosimo veliki vodič za programiranje BBC:Microbita te veliku Arduino radionicu s konkretnim primjerima IoT projekata, a za kraj smo predstavili i domaća okupljališta DIY entuzijasta.

VIDI 254 Iot mikrokontroleri VIDIClanakVelika

AMD svojim Ryzen procesorima i dalje stvara veliki hype, a nakon high-end Ryzen 7 serije, u Vidilabu smo testirali Ryzen 5 CPU-e za koje se vjeruje da bi mogli uzeti dobar dio kolača Intelovoj Core i5 seriji. Jesu li Ryzen 5 procesori doista velika prijetnja Intelu i kakve rezultate pokazuju u benchmark programima i igrama saznat ćete iz prve ruke

VIDI 254 AMD Ryzen 5 1600X 5 VIDIClanakVelika

Dok još uvijek čekamo dolazak Vega grafike, AMD izdaje nove grafičke kartice iz serije RX 500, a do nas je stigla MSI Radeon RX 570 Gaming X 4G koju bismo mogli nazvati "entry level" grafičkom za 2K gaming jer donosi odličan omjer cijene i kvalitete.

Onoga kome cijena nije jedan od glavnih elemenata pri odabiru grafičkih čipova, vjerojatno će zanimati naš test grafičke kartice ZOTAC GTX 1080 Ti Founders Edition koja predstavlja sam vrh ponude ukoliko ne računamo nedavno predstavljeni TITAN Xp, no o njemu ćemo pričati tek kada ga dobijemo na test.

VIDI 254 Zotac GTX 1080Ti 5 VIDIClanakVelika

Kako bismo iz GTX 1080 Ti izvukli apsolutni mrak performansi stavili smo ga i zvjersku konfiguraciju koju smo nazvali VIDILAB GTX 1080 Ti konfa u kojoj se skrivaju najopakije hardverske komponente do kojih smo mogli doći. Među zanimljivostima izdvajamo da smo grafičku testirali i u 8K gamingu, pa ćete saznati i što možete očekivati ako jednog dana nabavite 8K monitor. Perverzija ali veseli.

Detaljan popis svih tema u sadržaja novog broja Vidija potražite na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next