Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Facebook kao burza rada Istaknuto

Facebook kao burza rada

Najnoviji potez Facebooka ukazuje na težnju najpopularnije generičke društvene mreže za preuzimanjem tržišta i specijaliziranih društvenih mreža. Konkretno, radi se možda o pokušaju ulaska u direktnu konkurenciju s LinkedInom, pošto sada i Facebook uvodi za tvrtke mogućnost oglašavanja ponuda za posao.

Zadnja nadogradnja omogućuje tvrtkama da na svojim stranicama oglašavaju slobodna radna mjesta i uređuju oglase pomoću posebnog editora, a ti će se oglasi pojavljivati i na stranici facebbook.com/jobs, gdje će ih biti moguće pretraživati i saznati treba li netko upravo vaš profesionalni profil. Lako je zamisliti da će mogućnosti koje Facebook ima kao pametna platforma povećati prilike da se u osobnim feedovima pojavljuju relevantni poslovi, pošto Facebook lako može "češljati" kroz milijarde profila na kojima se nalaze podaci poput edukacije, trenutne pozicije i imena tvrtki u kojima radite zajedno s demografskim, geografskim i drugim podacima koji bi mogli biti korisni poslodavcima. Potraga za kadrovima i radnim mjestima moći će se provoditi i na desktop i na mobilnoj inačici društvene mreže.

16180628 677012472501064 7249126113782267904 n

Facebook kaže da su mnoge tvrtke već oglašavale slobodna radna mjesta neslužbenim postovima, pa je nova značajka zapravo samo formaliziranje tog procesa. Mada ovo nije isto ono što sve omogućuje LinkedIn, Microsoftu vjerojatno nije svejedno, jer često voli naglašavati da su on i njegova skupo plaćena akvizicija glavni igrači u svijetu globalnog zapošljavanja.

S druge strane, mnogi su korisnici skloni odvajati privatni život od posla, što je lakše sprovoditi ukoliko se za svaku od te dvije namijene koristi potpuno odvojena društvena mreža. Ne voli svatko da ga potencijalni poslodavac već kod prijave za posao ima prilike vidjeti u kupaćim gaćama ili dok se uz piće krevelji s prijateljima. Čak i ako Facebook nađe adekvatno rješenje za to, mnogi će sigurno i dalje "pucati na sigurno" i radije koristi odvojenu društvenu mrežu za posao. No, hoće li to biti većina -- vrijeme će pokazati.

Nova značajka će za sada biti dostupna samo poslodavcima u SAD-u i Kanadi, no vjerojatno je da će je Facebook brzo proširiti diljem svijeta. Više informacija potražite na ovoj poveznici.

Izvor: vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next