Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za programere - GitHub Copilot

Alati za programere - GitHub Copilot

Sam svoj majstor

Razvojem generativnog AI-ja kakav nam je poznat u javnosti možemo zaključiti da su si programeri radom na ovoj tehnologiji stvorili šegrte. Desna ruka programera u našem izboru je GitHub Copilot koji se može integrirati u editor programskog koda.

Kako bismo zadržali stručnost teksta o ovom segmentu, posavjetovali smo se s jednim od tech leadova u agenciji Productive, koji nam je otkrio svoja razmišljanja o asistentima za programiranje i koje on koristi svakodnevno. Nikola Buhiniček nam je prije svega napomenuo da su ti alati upravo to – alati. „Oni nam pomažu, više ili manje, u svakodnevnim zadacima s kojima se susrećemo prilikom kodiranja“, rekao nam je Nikola i dodao kako treba uvijek provjeriti ispravnost koda koji je generirao određeni AI alat. Zatim nam je otkrio da u svom radu on koristi GitHub Copilot, ali i ChatGPT tvrtke OpenAI.

Za Copilot, naš odabir za alat koji bi svaki programer trebao imati u svom arsenalu, Nikola je napomenuo da je on upravo i zamišljen kao desna ruka programera, te da ga ima integriranog u svoj editor. Copilot mu, stoga, tijekom kodiranja cijelo vrijeme „pokušava ‹pomoći› dajući svoje prijedloge“.

 

github-copilot-iz-Crnkove-teme.jpg

 

Naime, GitHub Copilot može „dovršavati ili predlagati cijele dijelove programskog koda u različitim programskim jezicima“, kako je u temi upravo o ovom alatu napisao naš Nenad Crnko u broju 333 časopisa VIDI. Osim u tiskanom izdanju tog broja, tekst o toj „AI podršci za programere“ u cijelosti možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://vidilab.com/teme/softverska-tema/6826-github-copilot. Tako detaljna razrada Copilota jednostavno nadilazi format ovog teksta.

Prije nego što se dotaknemo alternativa za Copilot (koje je i sam Nikola naveo u našem razgovoru), valja ipak ukratko još pojasniti neke detalje vezane za rad u Copilotu, kojeg su GitHub i OpenAI razvili za korištenje s programskim jezicima koji su podržani u najpoznatijim razvojnim okolinama kao što su Visual StudioVisual Studio CodeNeovim i Jetbrains. Iako je Copilot već neko vrijeme na tržištu – dostupan je od desetog mjeseca 2021. godine – GitHub ga je kontinuirano poboljšavao, tako da nema straha da je zaostao za novijim konkurentima. Tako Copilot ima i AI chatbota, uz ranije navedene značajke generiranja koda, automatskog završavanja koda i slično.

 

chatgpt-tabl4.jpg

 

Nikola Buhiniček – Productive.io, Tech Lead

Mislim da će [AI alati na tržište rada] utjecati tako da će dobrim developerima pružiti mogućnost i znanje da postanu još bolji. Siguran sam da će biti i onih koji će sve svoje nade položiti u AI alate, ali to generalno nije dobar način da se razviju i mislim da će to biti lako vidljivo. AI alati daju dobra rješenja kada su im zadani jednostavni problemi, a većina problema koji se rješavaju na velikim i kompleksnim proizvodima ne spadaju u tu kategoriju. Programiranje nije samo kucanje koda.

 

nikola-buhiniček-za-itbizcrunch-tema-ai-alati.jpg

 

Alternative

ChatGPT

Iako Nikola ne vidi ChatGPT toliko kao konkurenciju GitHub Copilotu jer ga on koristi „uglavnom kao zamjenu za Google pretraživanja, ne toliko za generiranje koda“, i dalje ga možemo smatrati solidnom alternativom, pogotovo u plaćenoj verziji koja omogućava specijalizirane GPT-eve, među kojima, dakako, nalazimo i asistente za kodiranje. Ako pak ne želite plaćati pretplatu za ChatGPT, besplatna inačica će i dalje biti solidna opcija za generiranje djelića koda, pronalaženje rješenja za vaše probleme ili brainstorm ideja za projekt.

Najbolji način za korištenje ChatGPT-a je da mu date kontekst svojeg koda ili detaljni opis projekta prije nego što mu postavite bilo kakvo tehničko pitanje. Dajući mu taj kontekst, omogućavate ChatGPT-u da vam generira točnije i bolje odgovore. Naravno, to i dalje trebaju biti određeni jednostavniji problemi jer, kao što Nikola kaže, „AI alati daju dobra rješenja kad su im zadani jednostavni problemi“. Stoga ChatGPT treba koristiti pažljivo i preispitivati njegove odgovore.

Prije nego što krenemo na drugu alternativu asistenta za kodiranje, jedna važna napomena za kontekstualizaciju vašeg koda ili davanje detaljnog opisa projekta ChatGPT-u: ako nemate najskuplju pretplatu alata namijenjenu za timove i organizacije, OpenAI će koristiti vaš razgovor, pa tako i te informacije, za daljnje treniranje svog chatbota. Stoga dodatno pazite i s time koje podatke dijelite s njim ako nemate najskuplju varijantu.

 

ChatGPT-programiranje.jpg

 

Pythagora

Pythagora „omogućava kreiranje aplikacija iz nule kroz navođenje i davanje uputa“ objasnio nam je Nikola, navodeći Pythagoru kao potencijalnu alternativu za GitHub Copilot. Kako su iz Pythagore napisali na vlastitoj web stranici, s njihovim alatom se možete pretvoriti „iz junior developera u seniora u jednom danu“.

No što je točno Pythagora? Zapravo se radi o dodatku za Visual Studio Code razvojnu okolinu kojeg pogoni GPT Pilot. Pythagora razgovara s vama, piše i provodi kod (uvijek vas pita želite li da izvrši kod), identificira greške i predlaže rješenja, recenzira i popravlja vlastiti kod, procesuira vanjske dokumente, piše automatizirane testove i postavlja vašu aplikaciju online. Drugim riječima, iz Pythagore vjeruju da bi čak i junior developer uz pomoć njihove ekstenzije mogao od ideje do završnog proizvoda odraditi posao za svega dva dana. Pritom treba napomenuti kako je Pythagora i dalje u beta verziji razvoja, pa smo sigurni da će se s vremenom štošta još mijenjati i dodavati.

 

pythagora_ai.png

 

Devin

Devin je AI asistent za kodiranje za koji njegovi developeri kažu da može funkcionirati kao „potpuno autonomni programer“. Nikola, koji nam ga je predložio kao alternativu, također je nadodao da po brojkama, kojima se hvale i sami proizvođači tog proizvoda, Devin nadmašuje konkurenciju. Devin je, slično kao i Pythagora, u early-access verziji razvoja, pa ga naš sugovornik, nažalost, još nije imao prilike probati.

No glavne mogućnosti Devina bi trebale biti sljedeće: korištenje preglednika da čita API dokumentaciju i uči, debugiranje pogreški, mogućnost da kreira i postavlja stiliziranu web stranicu kao vizualizaciju. Devin bi tako trebao automatski moći pronaći i popraviti bugove, trenirati vlastite AI modele, a to mu, prema njegovim proizvođačima, omogućuje „napredak u prosuđivanju i dugoročnom planiranju“.

 

devin.png

 

 

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next