Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za uređivanje i generiranje videa - Adobe Premiere Pro

Alati za uređivanje i generiranje videa - Adobe Premiere Pro

I ti si producent, i ti si producent, svi smo producenti!

Generatori videa bazirani na tekstualnom promptu, kao i razni alati za uređivanje video materijala, sve su popularniji u ovoj fazi razvoja AI-a. Upravo iz ove druge skupine dolazi naš najdraži alat potpomognut AI-em: Adobe Premiere Pro.

Ova kategorija je zapravo vrlo široka i bez većih problema bi se mogla podijeliti u dvije zasebne – jedna za uređivanje postojećih video materijala i druga za generiranje videa baziranih isključivo na tekstualnom promptu. Različiti alati će imati različite primjene – neke ćete koristiti za rezanje i uređivanje video materijala koji traje dva sata jer ga želite pretvoriti u četiri kratka videa vertikalnog formata za društvene mreže, dok ćete neke koristiti za vizualizaciju ideja koje ste prije mogli samo zamisliti u mašti.

Iz tog razloga je teško izdvojiti jedan alat kao najbolji, ali s obzirom na to koliko su određeni alati korisni u svakodnevnom životu nekoga tko se bavi video produkcijom, od onih koji su dostupni široj javnosti, izdvojit ćemo Adobe Premiere Pro kao jedan od najpopularnijih alata za uređivanje videa koji je na kvalitetan način prihvatio novo AI doba i uveo niz alata koji olakšavaju život svih koji ga koriste.

Osim grubih rezova, Premiere Pro za vas može i automatski transkribirati govor, ukloniti pozadinsku buku i poboljšati kvalitetu govora na snimci, automatski odraditi korekciju boja u kadru i ujednačiti boje u dva različita kadra. Tu je još i niz drugih AI mogućnosti, pa je tako Auto Reframe mogućnost jako korisna za one koji svoju sirovinu dobivaju u 16:9 formatu, a trebaju ju prenamijeniti u vertikalne 9:16 klipove koji su trenutno trend na društvenim mrežama.

Stoga u njemu možete uređivati sve od 30-sekundnih videa kojima je cilj biti trend na internetu do dugometražnih filmova, na kojima će rad biti znatno brži uz pomoć novih AI alata dostupnih unutar programa.

 

Filip Philatz Filković – redatelj

Samo zato što držite kist u ruci, ne znači da ste umjetnik koji može naslikati umjetničko djelo izvanredne kvalitete, visoke umjetničke vrijednosti i značaja. Stoga, kao i u svakoj grani bilo koje industrije, samo zato što je nešto sada ‘lakše’ za napraviti ili generirati, ne znači da će svi odjednom postati eksperti na tim poljima. Da bi postali zaista master u nekom području, bitno je predznanje, edukacija, znanje, iskustvo i strast. Rijetko kada ljudi imaju sve te parametre zajedno - zato imamo toliko kič AI radova koji se objavljuju.

 

filip-filkovic-philatz-2024-3-za-itbizcrunch-tema-ai-alati.jpg

 

chatgpt-tabl3.jpg

 

Alternative

Pika.art

Radi se o vrlo jednostavnom alatu koji možete besplatno isprobati, dok ćete se za ozbiljnije korištenje ipak morati pretplatiti na njihovu uslugu, što vrijedi za praktički sve alate koje ovdje spominjemo. Kao i kod svih drugih alata, ako želite što preciznije rezultate u odnosu na ono što ste zamislili, morate biti jako pažljivi pri upisivanju prompta i izvježbati se kako tražiti AI da isporuči tražene rezultate.

U suprotnom, dobit ćete isječke od četiri sekunde (u besplatnoj verziji svi klipovi traju toliko) koji su, u najmanju ruku, smiješni. Dakako, ovi alati su i dalje u razvoju te ne mogu (još) zamijeniti snimanje u studiju ili na lokaciji, ali su vrlo dobri za provjeru funkcionira li određena scena u vašem uratku prije nego što posvetite sate i sate snimanju i montaži. Isto tako, funkcioniraju i kao vrlo dobar pokretač ideja u trenucima kreativne blokade.

Povezano s time, a na pitanje kako će text-to-video i drugi AI alati za video produkciju utjecati na tržište rada, Filip Filković Philatz nam je rekao da „ti alati mogu povećati efikasnost procesa produkcije, smanjiti troškove i omogućiti kreatorima sadržaja da eksperimentiraju s novim kreativnim idejama koje možda nisu bile izvedive zbog ograničenja u budžetu ili tehnologiji“. I to je upravo ono što Pika.art nudi, barem dok ne dođete do najskuplje pretplate od 58 dolara mjesečno, gdje dobivate neograničen broj brzih generiranja, komercijalna prava i „insiderski“ pristup alatu.

Za razliku od te varijante, u besplatnoj ćete dobiti klipove u rezoluciji 1.280 x 720, a nju ćete moći povećati jednom kad počnete plaćati, jer upscale rezolucije dolazi već u najjeftinijoj pretplati od osam dolara mjesečno - pod uvjetom da odmah uzmete godišnju pretplatu. Ako plaćate mjesečno, ispast će nešto skuplje. Filković nam je upravo i spomenuo Pika.art kao jedan od alata koje je testirao. U razgovoru o AI alatima za video produkciju spomenuo da koristi njih nekoliko „kako bi testirao granice toga što je sve moguće generirati“. Točnije, Filković koristi RunwayMLSoru (u OpenAI Red Team obliku) i Pika.art.

 

pika.art_1.png

 

Synthesia

Synthesia stvara realistične video zapise s AI generiranim avatarima (jedan od avatara može biti i vaša ličnost). U njima, ti avatari govore scenarij direktno u kameru uz popratni sadržaj, zbog čega ga možemo smjestiti u sličnu kategoriju kao i Lumen5.

Drugim riječima, njegova glavna svrha će biti više poslovne, a ne kreativne prirode, kao što je to slučaj s alatima poput Sore ili Pika.art. Synthesia je odlična ako želite snimiti određeni „explainer“ video, promovirati određeni brend ili proizvod, ubaciti video dobrodošlice na vlastitu web stranicu ili možda napraviti uvodni how-to video za nove zaposlenike u svojoj tvrtki/korporaciji. Ovo je, dakako, samo dio onoga za što bi Synthesia mogla biti odlično rješenje, a s obzirom da ju besplatno možete isprobati, odvojite malo vremena i testirajte ju sami.

Kao i u slučaju alata Pika.art, radi se o još jednoj kvalitetnoj alternativi koju nam je Filković preporučio. Iako prije razgovora s njim nismo bili upoznati s ovim alatom, vrlo brzo smo uočili u čemu je njegova snaga. Primjena je mnogo, rezultati su vrlo dobri, a jedino što preostaje jest to da posjetite njihov web i sami ga isprobate.

 

synthesia_1.png

 

Lumen5

Još jedan alat koji može, nakon odabranog templatea, stvoriti video iz tekstualnog prompta, ali koji se više fokusira na video sadržaj kakav možemo pronaći na društvenim mrežama ili web stranicama. Drugim riječima, Lumen5 se više fokusira na video sadržaj koji se koristi u marketinške svrhe.

Stoga će dobro poslužiti onima koji trebaju brzo i jednostavno složiti video za neku prezentaciju, embed u web stranicu nekog proizvoda ili atraktivniji način oglašavanja od tekstualnog. Osim što bilo koji dokument možete koristiti kao predložak za scenarij svojeg videa, alatu možete dodatno asistirati prilaganjem dodatnog foto/video materijala. Jednom kad Lumen5 generira video u formatu po vašoj želji, možete ga uređivati. Sučelje je vrlo jednostavno za koristiti, a odmah vam nudi i royalty-free glazbu koju bez straha možete ubaciti u svoj klip. Jednom kad ste gotovi s uređivanjem, jednostavno preuzmete svoj video i spremni ste za prijenos na koji god servis želite.

 

lumen5_1.jpg

 

Besplatni Lumen5 - 720p rezolucija
Starter pretplata - FullHD rezolucija

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next