Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za generiranje audio sadržaja - Suno AI

Alati za generiranje audio sadržaja - Suno AI

Napokon i mi možemo biti glazbenici

Mi u VidiLabu obožavamo glazbu, ali nam vokalno-instrumentalne sposobnosti nisu na razini – pogotovo ove vokalne. Stoga, kad smo čuli da u Suno AI jednim kratkim promptom možemo stvoriti cijelu pjesmu, oduševili smo se i odlučili da ga moramo isprobati.

Svi koji prate razvoj raznih alata su dosad zasigurno čuli za Suno AI. Znali smo da će se prije ili kasnije početi pojavljivati takvi alati na tržištu i jednom kad su počeli pristizati Suno i njihovi konkurenti, bili smo oduševljeni jer je za nas laike generiranje glazbe, uz generiranje čudnovatih slika, svakako najzabavniji element ovog gen-AI trenda.

Suno je za korisnike vjerojatno najjednostavniji i najpristupačniji alat trenutno dostupan javnosti. Na stranici samo trebate kliknuti „Make a song“ gumb i on vas odvede na stranicu gdje ćete, nakon unosa kratkog opisa svoje pjesme, dobiti dvije različite verzije bazirane na istom tekstualnom promptu.

Osim pisanja prompta, možete odabrati i tzv. Custom mode u kojem ipak možete malo detaljnije raditi na svojoj pjesmi – napisati vlastiti tekst, ime pjesme i stil u kojem želite da bude napisana vaša pjesma. Ako vam fali doza kreativnosti, možete odabrati i opciju nasumičnih stihova koji stvore kratku pjesmu ili dio duže, a vi zatim možete nastaviti sa svojim stihovima ili uređivati one koje je AI generirao. I u Custom Mode načinu i kod pisanja tekstualnog prompta možete uključiti opciju „Instrumental“ koja generira pjesmu bez vokalne izvedbe. No ako se želite dodatno igrati s postavkama takve pjesme, preporučamo možda neke od drugih alata u kojima se može uređivati jednom generirani sadržaj.

 

suno_ai_1.png

 

Suno iz dosta kratkog prompta – jedino takve i dopušta – stvori finalni proizvod koji je po nama zadovoljavajuć. Nismo bili sigurni kako će to zvučati prije nego što smo počeli kemijati s promptovima, s obzirom da su jednako kratki promptovi kod drugih alata – poglavito onih za generiranje slika i videa – davali smiješne i čudnovate rezultate.

No rezultati su nas ugodno iznenadili. Dobivali smo kratke – u prosjeku oko jedne i pol minute – pjesme koje su imale svoj početak i kraj, tekst se rimovao i imao je smisla, iako je bio banalan i pun klišeja (što drugo možete očekivati od takvog nekog alata?), a sonički je to odgovaralo onome što smo od njega i tražili, uz iznimku kad smo ga zamolili da prisvoji malo balkanskog melosa o baladi u kojoj je gospodina ostavila djevojka i otišla s drugim, zbog čega on traži utjehu u alkoholu.

Tako smo dobili hitove poput A Love That Sails – akustične country numere o dečku kojem nedostaje njegova djevojka jer je privremeno morala napustiti njihovu državu; Unbreakable – agresivnu metal pjesmu za intenzivne treninge u teretani i Shots of Memories – moderni pop hit o ranije spomenutom gospodinu kojeg se ne bi posramio nijedan Top 40 radio na domaćim, ali i inozemnim tržištima (AI nas nije dobro poslušao s prvim promptom, pa smo dobili ovu pjesmu prije nego što je ponovnim kucanjem prompta shvatio da želimo malo balkanskog melosa u našem hitu.

To je rezultiralo običnom folk pjesmom s malo jačim auto-tuneom, tako da je finalna pjesma više zvučala kao pokušaj benda Coldplay da imitira balkanski melos).

 

chatgpt-tabl5.jpg

 

Dr. sc. Gordan Kreković – Muzička akademija

Olakšani proces stvaranja dovodi do veće dostupnosti glazbe i nižih troškova te omogućuje glazbenicima da se umjesto repetitivnog rada u svrhu komercijalnog eksploatiranja mogu više posvetiti postizanju umjetničke vrijednosti, no istovremeno potencijalno dovodi do zasićenja, hiperprodukcije i daljnjih promjena u navikama konzumiranja glazbe. Proširenje kreativnih granica također s jedne strane znači mogućnost da uz pomoć novih alata postignemo estetiku i zvukove kakve ranije nismo mogli niti zamisliti, no istovremeno rizik globalne monokulture u kojoj se sve te divne mogućnosti kreativnog izričaja urušavaju u uske komercijalno isplative forme i žanrove koji evoluiraju isključivo po funkciji potencijalne profitabilnosti.

 

Gordan-Krekovic-2-o-ai-alatima-za-generiranje-glazbe-itbizcrunch-web.jpg

 

suno_ai_2.png

Primjer generiranog cover art-a, našeg prompta, a zatim i generiranih stihova za našu pjesmu u alatu Suno AI

 

Alternative

Soundful

Iako korisnost Suno AI alata možemo pronaći za sve – od apsolutnih amatera do profesionalnih pjevača, tekstopisaca i producenata – neki detalji koje smo spomenuli, poput toga da je nemoguće uređivati tehničke karakteristike generirane pjesme, više ga guraju put amatera. Profesionalci i razni kreativci, od influencera i streamera do DJ-eva i glazbenih te video producenata, htjet će malo veću kontrolu nad glazbom koju kreiraju. Pritom im neće biti važno ima li ta pjesma popratne stihove. Štoviše, ciljano žele generirati isključivo instrumental za svoju pjesmu.

Oni će u tom slučaju vjerojatnije odabrati nešto poput alata po imenu Soundful, koji već u besplatnoj verziji nakon generiranja neke generične pjesme u žanru po vašoj volji nudi nekoliko opcija uređivanja te pjesme. Jednom kad ste generirali vašu pjesmu u kategoriji, primjerice, Synthpop, Soundful će vam dopustiti da mijenjate BPM, odnosno tempo pjesme, ton u kojem je odsvirana, kao i njen naziv. Stoga će Soundful odlično doći onima koji točno znaju na što ciljaju, a žele ubrzati proces audio produkcije za svoj sadržaj.

Na to su i ciljali pri monetizaciji svog alata. Stoga se prvi plaćeni program zove „Content Creator“, a tvrde da je namijenjen „kreatorima za društvene mreže, freelancere, te poduzeća i agencije koje traže royalty-free pozadinsku glazbu koju bi koristili u svrhu monetizacije. Taj plan košta 59,99 dolara godišnje, a iznad njega se još nalazi i „Music Creator Plus“ plan, kojeg su namijenili umjetnicima i producentima koji žele ekskluzivnu licencu na sadržaj koji su generirali, kao i mogućnost kupnje autorskih prava za pjesme stvorene u Soundfulu. Uz to, plaćeni paketi također dobivaju i pristup premium sadržaju, raznim stilovima glazbe i sl.

 

soundful_1.png

 

Boomy

Sličan alat nalazimo u Boomyju u kojem također na vrlo jednostavan način možete generirati, a zatim uređivati pjesmu. No ovdje je priča posložena na drugi način, pa umjesto tonova i BPM-a, birate specifične zvukove koje možete mijenjati za druge kako biste stvorili kompoziciju iz svojih snova.

Tako možete mijenjati bubnjeve, razne zvučne efekte, način na koji je miksana pjesma itd. Mi smo s rezultatom bili zadovoljni, a s obzirom da su im fokus lofi i drugi laganiji žanrovi, čini nam se da je ovaj alat odlično rješenje za video kreatore na društvenim mrežama. Naravno, alat dolazi i s opcijom „Custom“ generiranja pjesme, pa će se potencijalno naći ponešto i za ozbiljnije producente, no sve to treba uzeti sa zrnom soli.

Kao što nam je rekao naš sugovornik za područje audio produkcije Gordan Kreković, CEO tvrtke Visage Technologies i naslovni docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, „kratkoročno će takvi alati pomoći u obavljanju takvih poslova na tipičan, srednjestrujaški način, to će omogućiti veću produktivnost i veću dostupnost što će rezultirati još većom količinom 'prosječne' glazbe“. Stoga, kao što je i Kreković zaključio, za sve potrebe audio produkcije van onog za što su AI alati obučeni, i dalje će ključna biti ljudska stručnost i kreativnost.

 

boomy_1.png

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next