Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pratite na što Grad Zagreb troši naše novce Istaknuto

Pratite na što Grad Zagreb troši naše novce

Trošenje javnih sredstava, odnosno našeg novca, jedna je od stvari koje su nam oduvijek izazivale sumnju u poštenje i učinkovitost političara koje smo izabrali i davali im mandat da odlučuju o našoj sadašnjosti i budućnosti u mnogim krucijalnim stvarima.


Bilo da se radi o dužnosnicima na razini države, županije, gradova ili općina, oduvijek se u nas uvlačila sumnja da naš novac često ne ide tamo gdje bi trebao, jer je nedostajala transparentnost koja bi omogućila svakom građaninu da prati u što se troši proračun koji puni svojim teško zarađenim kunama/eurima.

Tomislav Tomašević sada se pohvalio da to više neće biti slučaj kada se radi o proračunu Grada Zagreba, pa je objavio pokretanje aplikacije iTransparentnost koja navodno omogućava potpuno transparentan uvid u trošenje proračuna Grada Zagreba.

Kroz aplikaciju, javnost može pregledati sve bankovne transakcije Grada prema pravnim i fizičkim osobama počevši od 1. siječnja 2024. To znači da od sada građani i sva zainteresirana javnost imaju direktan pristup informacijama o isplatama iz proračuna Grada Zagreba, koje su pretražive prema različitim parametrima.

Dnevno se kroz račun Grada Zagreba provede oko 400 bankovnih transakcija, odnosno oko 100,000 transakcija tijekom jedne godine, te je Grad Zagreb daleko najveći sustav u Hrvatskoj koji je na ovaj način omogućio transparentan uvid u svoj proračun, sukladno Zakonu o proračunu koji obavezuje lokalne jedinice da javno objavljuje podatke o isplatama sa žiro računa. Proračun Grada Zagreba za 2024. iznosi oko 2,5 milijarde eura, a prvi sljedeći grad po veličini je Split, s proračunom od 330 milijuna eura u 2024. godini.

Pregled podataka u aplikaciji može se filtrirati po različitim parametrima, primatelju, iznosu, poziciji u proračunu, a moguće je i izvesti podatke u strojno čitljivom obliku.

Pored toga, na web stranici Grada Zagreba od danas je objavljen obrazac putem kojeg svaki građanin/ građanka može zatražiti objavu novih skupova podataka koji trenutno nisu objavljeni na Portalu otvorenih podataka Grada Zagreba - https://data.zagreb.hr/.

"Otvaranjem podataka Grad Zagreb povećava transparentnost javne uprave, uz istodobno poticanje suradnje s privatnim sektorom te poboljšano pružanje usluga građanima i poslovnim subjektima. Osiguravanjem dostupnosti gradskih podataka za korištenje u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, primjerice za nezavisne softverske aplikacije, obradu podataka za znanstvena i druga istraživanja, povezivanje različitih baza podataka itd. stvara se znatna dodatna društvena i gospodarska vrijednost, iskorištavaju postojeći potencijali te jača transparentnost javnog sektora i smanjuje rizik od korupcije. Pristup otvorenim podacima pojačava i osnažuje participaciju u kreiranju javnih politika. Pozivamo građane da ispune anketu i prošire ju s drugim zainteresiranim osobama. Slanje zahtjeva za pristup može biti anonimno", navodi se o medijskom propćenju ureda gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Anketu možete ispuniti te zatražiti otvaranje podataka na sljedećoj poveznici:
https://www.zagreb.hr/prijedlozi-za-otvorene-podatke/194996

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next